Jste zde

Domů » Burgas

Dovolená v Burgasu, 2. část

Jezero Atanasovo u města Burgas

Z vlakového nádraží je možné podnikat vyjížďky po celé bulharské železniční síti. Například cesta do města Sofie rychlíkem trvá přibližně 6,5 hodiny, do Plovdivu 3 hodiny. Místa ve spacích vozech je však potřeba objednat v dostatečném předstihu, a to hlavně v letních měsících.

Autobusové nádraží je umístěno v blízkosti vlakového nádraží. Autobusy odtud vyjíždějí na jižní i na severní pobřeží Černého moře, do vnitrozemí i do Sofie. Ve městě samotném provozují místní linky také soukromé společnosti, které nabízejí zájemcům přepravu osob po stejných trasách jako městská dopravní firma.

Jezera a okolí

Pomorské jezero se nachází zhruba 20 km severně od Burgasu, poblíž působí i četné solivary, z nichž se získává sůl. Dosahují až k jezeru Burgasko nebo dokonce až k jezeru Atanasovsko.

Bahenní lázně Mineralni Bani objevíte zhruba 13 km severozápadně od města, ve směru na Ajtos. Narazíme tady i na ruiny starověkého římského města Aetos, které bylo vybudováno nad minerálními prameny.

Osada v blízkosti lázní se nazývá Therma nebo Megalitherma. V 16. století zde vznikly turecké lázně, které tu fungují dodnes. Moderní balneologické sanatorium nabízí zájemcům ozdravné bahenní procedury.

Atanasovo jezero se rozkládá mezi městem a letištěm. Je dlouhé 10 km a je oblíbeným hnízdištěm mnoha druhů bahenních a mořských tažných ptáků, kteří sem zalétávají přes Gibraltar a Bospor. Část jezera je hustě zarostlá rákosím a je chráněna zákonem o ochraně přírody. V některých místech je ale povoleno koupání a rybaření.

Na jezeře hnízdí pelikáni, ibisové i volavky, a překrásné okolí láká k odpočinku. Podél silnice do Sozopolu se nachází, asi 10 km jižním směrem od města, jezero Mandra. Je to také přírodní chráněná rezervace, kde se vyskytuje velké množství druhů ptáků, a to zejména během letních měsíců. Příležitosti pro rekreaci, rybaření nebo veslování poskytují malé zátoky.

Tři mořské míle od města leží ostrov Sv. Anastasia, kde si můžete prohlédnout dobře zachovalý starý kostel. Dříve byl ostrov nazýván "Bolševik". V letech 1923 - 1925 tady byli totiž internováni levicoví příznivci a v letech 1943 - 1944 tu byli vězněni antifašisté.

Obec Kraimorie (dříve Kafka) se nachází jižně od Burgasu. Velmi pěkná pláž se táhne podél zálivu a v obci se dá také sehnat pěkné ubytování. Poblíž mysu Čukalja (15 km daleko) se rozprostírá park Otmanli, který má výměru více než 6000 ha, a kde najdete perfektní místa k odpočinku a k relaxaci.

Geografie: 

Místo

Ostrov Sv. Anastasia, Burgas 42° 28' 4.2348" N, 27° 33' 11.4588" E
Location

Bulharsko na Facebooku