Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Sofie

Sofie

Sofie je hlavní město Bulharska, kde žije více než 1 milion obyvatel. Je hlavním centrem podnikání, vědy a kultury. Mezi zajímavosti města patří mnoho architektonických památek, jako např. katedrála Aleksandra Něvského, četné kostely a muzea. Centrum nabízí mnoho příležitosti k nákupům.

Nejznámější ulicí Sofie je Vitoša Boulevard, začínající přímo u Národního paláce kultury. V metropoli se nachází také mnoho krásných parků a přímo na okraji města se pak zvedá pohoří Vitoša, doslova nádherné místo pro rekreaci místních obyvatel i návštěvníků tohoto bulharského hlavního města.

"Sofie roste, ale nestárne", tak zní místní motto. I když zde najdete mnoho pozůstatků staveb z doby římské, byzantské i ze středověku, potvrzujícími dlouhou a pestrou historii města, je sláva již dávnou minulostí a zůstalo z ní jen málo. Velkolepá architektura metropole se začala rozvíjet zejména v následujících desetiletích po osvobození Bulharska.

Architektonicky hravě zdobené budovy z doby přelomu předminulého století, na jejichž štukové výzdobě je již zcela zřetelně vidět zub času, tu stojí v živém kontrastu se širokými a částečně stromy lemovanými bulváry.

Život ve velkoměstě prošel v době po změně režimu v Bulharsku zřetelně viditelnými proměnami. Nové podnikání se projevuje téměř všude stavbou nových barů a kaváren, barevné stánky lemují ulice a parky, kde je k dostání skoro všechno od ovoce až po produkty umění a řemesel, které si můžete koupit při procházce.

Každoroční festival "Sofijské hudební týdny" nabízí v červnu to nejlepší ze světa hudby. Srdce města bije až pozdě do noci a vy můžete jen zvažovat, zda navštívit koncert klasické hudby nebo opery nebo si jen tak zatančíte při moderní populární hudbě.

Geografie: 

Bulharsko na Facebooku