Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Plovdiv

Starověký řečník Lúkianos nazýval Plovdiv největším a nejkrásnějším ze všech měst celé Thrákie. S populací téměř 400 tisíc obyvatel je dnes Plovdiv druhým největším městem v Bulharsku. Je zároveň známým městem veletrhů a tím pádem je centrem mezinárodního obchodu.

Staré město přímo ztělesňuje dlouhou a pestrou historii Plovdivu. Byl postaven Thráky, posléze byl podmaněn Makedonci a v období Římanů a Byzantinců byl obestavěn obrannými zdmi tvrzí, jenž chrání v centru vystavěné luxusní vily z doby národního obrození. To všechno vás bezpochyby zaujme při procházkách po starobylých uličkách dolního města. Staré město má typický osobitý architektonický styl starého Bulharska.

Mnoho nálezů historického významu se nachází na křižovatce mezi Východem a Západem. Například fórum, stadión a amfiteátr z římského období, baziliky, lázně, obchody a správní budovy tu jsou k vidění ještě i dnes. Díky obnovení divadla z druhého století si můžete zpětně představit, jak to tady asi, v tomto divadelním kotli z mramoru s 3000 místy, tehdy všechno vypadalo.

Historické staré město to jsou desítky domů ve znovu oživeném stylu, který je ukázkovým příkladem tohoto stylu v době jeho vrcholu. Domy zde byly postaveny na svahu a převládaly hlavně stavby vícepatrové s vykládanými dřevěnými arkýři a balkony, což řešilo velmi moudře problém nedostatku stavebního místa a bylo to i v souladu s přáním obchodníků z 19. století po velké vnitřní prostornosti.

Geografie: 

Místo

Plovdiv 42° 8' 39.2244" N, 24° 44' 58.9308" E
Location

Bulharsko na Facebooku