Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Zlatograd

Městečko Sveta Nedelja

Zlatograd (bulharsky Златоград, turecky Darıdere, v překladu "Zlaté město), nejjižnější městečko centrálního Bulharska, se nachází v provincii Smoljan. Zároveň je správním střediskem stejnojmennéh okresu.Za vlády Osmanské říše patřila obec k oblasti Edirne Vilayet a byla pojmenována v letech 1867 až 1912 jako "Darıdere".

Najdete ho asi 300 km jihovýchodním směrem od hlavního města Sofie a 70 km od lyžařského střediska Pamporovo. Ve městě žije přibližně 7 000 obyvatel a najdete zde také pozůstatky starobylého města, zříceniny kostelů, starých mostů a staré silnice. Pouhých 15 km od města leží řecké hranice, kde byla v lednu 2010 otevřena přes hraniční přechod Thermes nová silnice.

Město je plné starobylých domů s kulatými komíny z dob bulharského národního obrození. V krojích, na dřevorytech stejně jako u domovních dveří můžete stále vidět "duchy" starých dudáků. Obcí protéká 98 km dlouhá řeka Varbica, jejíž přítoky jsou řeky Nedelinska a Kušlenska. Město má k dispozici i vodní nádrže, jedna se jmenuje stejně jako město a druhá Hasidere.

8 km od Zlatogradu, obklopený lesem, který pamatuje již několik staletí, se nachází na vrcholu hory Sveta Nedelja kostel a klášterní pevnost. Nejstarším kostelem ve středních Rodopech je ale kostel Zdar Matky Boží, postavený ve Zlatogradu v roce 1834. Uvnitř kostela najdete vzácné ikony, jedna z nich je dokonce od umělce Sachari Sografa. V klášterní škole se také nachází muzejní sbírka Dílo osvícenství ve středních Rodopech.

Geografie: 

Místo

Zlatograd 41° 22' 50.3076" N, 25° 5' 52.5516" E
Location

Bulharsko na Facebooku