Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Krastova Gora

Krastova Gora - okolí obce

Krastova Gora (v překladu Křížový les) je jedno z hlavních křesťanských center v Bulharsku, které láká velké množství poutníků. Nachází se v centrálních Rodopech, asi 60 km od města Plovdiv, 40 km od Asenovgradu a 6 km od obce Borovo, v nadmořské výšce 545 metrů. Areál se nachází na louce obklopené krásnými lesy.

Existuje několik legend o poutním místě a o jeho uzdravující moci. Podle názoru odborníků patří Krastova Gora k jednomu ze tří míst v Bulharsku se zvláštní vyzařující energií. Lidé ze všech koutů Bulharska se každý rok sjíždějí na toto místo, přesněji 14. září, na tzv. Krastovský den, k účasti na liturgii pro léčení a zachování zdraví.

Důvodem, že Krastova Gora láká věřící z celé země, je legenda, která říká, že je zde ukryta část Kristova kříže. Mnoho legend vypráví o tomto místě a všechny odkazují na kříž Krista a jeho zázračné uzdravení.

Je to místo zmíněné již v mnoha kronikách. V návaznosti na historii této oblasti sem byla v 15. století přivezena část Svatého kříže z Istanbulu a ukryta na tajném místě. Toto místo však bylo po výstavbě kláštera v 15. století prozrazeno. Klášter byl i přesto později vypálen.

V roce 1936 daroval car Boris III. 99 kg těžký kovový kříž, jehož kopii dnes můžete vidět na nejvyšším místě, na konci aleje. Lidé věří, že kříž má zázračnou moc uzdravovat nevyléčitelně nemocné. V blízkosti kapličky je pramen, který má podle legendy také léčivé účinky.
Při vstupu do areálu stojí kostel "Ochrany Panny Marie" ("Pokrov Prosveta Bogorodica"), který byl dokončen v roce 1995. Od něj vede alej až na vrchol malého kopečku, kde je postavena kaple věnovaná 12 apoštolům.

Většina poutníků vyráží do Krastovy Gory v předvečer Povýšení kříže 14. září (svátek věnovaný uctívání kříže Kristova). Tisíce věřících se tak každoročně schází dne 13. září, aby se pomodlili o zdraví nebo strávili noc při modlitbě v jedné z kaplí.

Okolí křesťanského zařízení nabízí nádhernou krajinu a láká spousty milovníků přírody, nebo jen lidi, kteří hledají klid a relaxaci.
V komplexu najdete také křesťanský náboženský obchod, kde se prodávají svíčky, ikony a knihy o historii Krastovy Gory. Místní mniši vám rádi zodpoví případné dotazy, dokonce se zde můžete i ubytovat.

Geografie: 

Místo

Krastova Gora 41° 50' 23.8884" N, 24° 55' 5.4876" E
Location

Bulharsko na Facebooku