Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Zajímavá místa

Bulharské Arbanasi a jeden z klášterů
Autor: sociate

Bulharsko nabízí vskutku unikátní rozmanitost historického a moderního světa. Prapůvodní hlavní město, Veliko Tarnovo, naleznete v centrální balkánské oblasti. Objevíte v něm mnoho vzpomínek na "staré" Bulharsko. Sofie, "nové" hlavní město, dnes tvoří současné centrum země. Zde můžete doslova cítit srdeční tep Bulharska.

Vesnice Arbanasi je jednou z nejmalebnějších bulharských obcí. Je ukryté na náhorní plošině, asi 6 km severovýchodně od Veliko Tarnovo. Díky tehdejším místním obchodníkům mělo městečko dostatek prostředků ke svému rozvoji. Vznikaly tady velké domy postavené z kamene, kostely, kaple a kašny. Je zřejmé, že místo se stalo skutečným křesťanským centrem, skrytým před zraky Veliko Tarnova, ovládaným Osmanskými Turky. Z mnoha klášterů, jež tady byly postaveny za časů druhé Bulharské Říše, zůstaly podnes pouze dva.

Vlastivědné muzeum Etara je jakýmsi skanzenem, nachází se v údolí horského bublajícího potoka, nedaleko od horského města Gabrova. Umění a řemesla z dřívějších dob tady zanechaly nesmazatelnou stopu. Řemeslné výrobky se staly přímo nepostradatelnými na tradičních bazarech "čaršija" a úspěšné rekonstrukce těchto autentických bulharských trhů naleznete ve střední části tohoto muzejního komplexu.

Při procházkách po ulicích máte možnost sledovat řemeslníky při práci, zajít si můžete do pekařství a koupit si v něm houstičku "simid", jednu ze specialit Gabrova. Prohlédnete si tady také starý mlýn a dílny pro zpracování dřeva nebo přádelnu, která využívá sílu vody. V hrnčírnách se tu vyrábí krásná keramika a frézaři vyrábějí ze dřeva překrásné okrouhlé nádoby na prodej.

Koprivštica je jedním z nejlépe dochovaných historických měst s typickou atmosférou 19. století. Přetrvává zde dosud romantická atmosféra minulého období je jistě velmi zajímavé, že tady také zazněl vůbec první výstřel při povstání z roku 1876 proti Osmanské říši. Žily tu také slavné osobnosti veřejného života, které přispěly k rozvoji bulharské obrozenecké architektury, což je vidět doslova na každém kroku.
Město je také dobře známé folklórním festivalem, který tady pořádají každých pět let a jehož se účastní ti nejlepší lidoví umělci z celé země.

Astronomická observatoř evropského významu byla postavena na vrcholu hory Karamanica v horském průsmyku Rošen. Komplex, který obklopuje observatoř, se skládá z atraktivních kamenných a dřevěných budov, kanceláří a laboratoří. Věž observatoře je 38 metrů vysoká. Pro stanovení nejlepšího místa pro zřízení tohoto výzkumného střediska byla provedena důkladná studie. Je tady největší počet dní a nocí bez oblačnosti.

Etara
Autor: westher
Geografie: 

Místo

Arbanasi 43° 5' 50.784" N, 25° 38' 5.604" E
Location

Bulharsko na Facebooku