Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Trjavna, 2. část

Dům Kalinčeva byl s darovanou uměleckou sbírkou rodiny Totju Gabenski přeměněn v obrazovou galerii. Výstava v muzeu Angela Kančeva ukazuje historii národně osvobozeneckého boje a působení Angela Kančeva, který byl spolubojovníkem bulharského revolucionáře Vasila Levského.

Trjavna ale není jen významným centrem pro architekturu 18. a 19. století, ale také se zde nachází nejstarší umělecká škola z epochy obrození, která "vyprodukovala" vynikající umělce v oblasti malířství ikon a dřevořezby. Jména mnoha slavných architektů, malířů a řezbářů z Trjavny byla známá ještě koncem 18. století za hranicemi v Rumunsku, Srbsku, Turecku i Persii.

Neoddělitelně jsou s Trjavnou spojená dvě slavná vyřezávaná slunce, která se nacházejí v domě Daskalova (postaven v roce 1808), které je zároveň muzeem malířství a řezbářství. Pozoruhodné stropy jsou výsledkem první soutěže mezi tehdejšími řezbářskými mistry, Dimitarem Ošanezou a Ivanem Bočukovezou.

Od května do října pracovaly samostatně v největších místnostech v domě, aniž by mohli vidět práci toho druhého. Nádherné vyřezávané stropy představují žhavé sluneční paprsky v červenci, které jsou ozdobeny věnci ze zelených rostlin a květin.

Kostel svatého archanděla Michaila (postavený roku 1814) stojí v centru města. Jedná se o cennou středověkou kulturní památku. Vyřezávaný ikonostas a biskupský trůn jsou mistrovskými díly trjavenské školy řezbářství.

Muzeum místní školy v malířství ikon se 160 ikonami starých mistrů se nachází v "Královské kapli". Celá výstava byla dokonce již vystavena v Paříži. Dnes zde ještě pokračuje ve staleté tradici škola pro užité umění.

Trjavna je dnes turistické město, které má moderní hotely a restaurace. 20 km od města se nachází lázeňské město Vonešta Voda (v překladu něco jako "smradlavá voda"). Její minerální prameny mohou zmírnit revmatické choroby, stejně jako potíže se srdcem a žaludkem.

Obecní znak existuje v malé i větší verzi. Menší verze sady má pro heraldiku typický, tzv. španělský erb, který je rozčtvrcen modrou a červenou barvou. V prvním poli, v pravém horním rohu, je na červeném pozadí písmeno T, což značí název města a jeho bulharský význam "treva" (tráva), stejně jako datum první známé písemné zmínky o názvu města z roku 1565.

Druhé pole vpravo nahoře ukazuje na modrém pozadí dvě dominanty Trjavny - most a věž s hodinami. Dolní levé pole zobrazuje také na modrém pozadí zlaté zvíře, které v přední tlapě drží kartáče a kosu. Čtvrté pole ukazuje na červeném pozadí zlatého lva, symbolizujícího pyšného a ostražitého ducha bulharských občanů Trjavny.

Velký erb obsahuje uprostřed malý erbovní štít, který ze dvou stran drží dvě do sebe zahleděné bílé holubice. Holubice, které na jedné straně symbolizují křesťanství a na straně druhé představují osvícení během bulharského obrození, stojí na dvou zkřížených trnovníkových větvích. Zelené větve představují čistotu přírody balkánských hor a lázeňského města Trjavna.

Geografie: 

Místo

Trjavna 42° 52' 0.8472" N, 25° 29' 31.2936" E
Location

Bulharsko na Facebooku