Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Thrácké pohřebiště Kazanlak

 Kazanlak - thrácké pohřebiště

V blízkosti města Kazanlak, na kopci Tjulbeto, se nachází slavné thrácké pohřebiště. V této jedinečné památce byl pravděpodobně ve 4. století př.n.l. pohřben vážený, ale jménem neznámý thrácký panovník. Památka byla dokonce roku 1979 zapsána na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Hrobka se skládá z předsíně, chodby (délka 1,95 m, šířka 1,12 m a výška 2,24 m) a pohřební komory zakončené zvoncovou kopulí (3,25 m vysoká, průměr podlahy 2,65 m a kupole 0,47 m).
Nástěnné malby v chodbě a pohřební komoře mají vysokou uměleckou hodnotu. Na stěnách chodby spatříte bojové scény. Na obrubě na východní stěně je zachycen střet dvou vojsk z různých kmenů, což lze poznat podle oděvu a výzbroje.

Na další stěně svádějí dva bojovníci souboj za dohledu svých vojsk. Na obrubách je celkem znázorněno 21 lidských postav. Velmi působivá je výmalba kupole v pohřební komoře: poutníci cestující v bouři. Malířova fantazie je opravdu pozoruhodná. Umělec zachytil cestu dvoukolového vozu v bouři a spěch koní za větrného počasí.

Velký dojem zanechají obě postavy – thrácký vládce se svou manželkou. Pár stojí v centru znázorněné rituální hostiny při pohřebním obřadu. Majestátní vzhled vládce a jeho zlatý věnec, symbol nesmrtelnosti, a starost jeho pozemské manželky, jejíž pravá ruka důvěrně spočívá na jeho paži, vzbuzují nejrůznější pocity, ale kompozice je přitom celkově vyvážená.

Pár je zachycen i na stěně naproti vstupu do komory. Je obklopen svými nejbližšími a služebníky, kteří přinášejí ovoce a pohřební dary. Kromě obdivuhodné mistrovské práce (kompozice, postavy, výběr barev) nám antický malíř zanechal velmi cenné informace, jelikož detailně zachytil oděvy, výzbroj, způsob života a zvyky thrácké aristokracie.

Hrobka je umístěna v ochranné budově, jejíž součástí je i klimatizace. Ta zajišťuje optimální podmínky pro zachování nástěnných maleb. Poblíž byla postavena přesná kopie hrobky, kterou si mohou návštěvníci prohlédnout.
V létě se na jevišti postaveném vedle hrobky hraje divadelní představení "Mysterium v údolí". Jedná se o pohřeb antického vládce padlého v boji, nářek nad jeho smrtí a rituály spojené s pohřbem.

Geografie: 

Místo

Pohřebiště Kazanlak 42° 37' 32.214" N, 25° 23' 56.4612" E
Location

Bulharsko na Facebooku