Jste zde

Domů » Památky

Široka Laka

Bulharsko, Široka Laka

Starobylá vesnice Široka Laka je architektonickou a etnografickou rezervací v Bulharsku. Její název pochází ze starého bulharského slova "laka", což znamená "ohýbat" nebo "svíjet se". Dříve si tady obyvatelé vydělávali na živobytí hlavně zemědělstvím, ale obyvatelé této vesnice byli také známí jako dobří stavitelé.

V roce 1834 tu byl postaven během 38 dnů kostel Svaté Matky Boží. Časem tu vybudovali také originální architektonický komplex, který se skládá z kostela, kostnice, klášterní školy a zvonice. Interiér kostela je vyzdoben nástěnnými malbami (ikonostasem), které obsahují původní dřevorytecké práce, zdobené ikony a nástěnné malby. Ikonostas byl postaven v letech 1835 - 1836 a deset jeho ikon bylo vytvořeno talentovanými zástupci školy Samokovy malířské školy.

Obloukové mosty přes řeku Široka Laka dělají celý tento obytný komplex ještě více romantickým.
Obec je v úzkém a hlubokém údolí řeky Ladši zcela obklopena malebným a obdiv vzbuzujícím pohořím Rodopy. Vesnické domy se tady svým vnějším vzezřením podstatně liší od stylu domků z dob národního obrození v jiných místech, protože místní podmínky nedovolovaly výstavbu rozlehlých domů na tamějších horských svazích.

Ale co nelze rozšířit, to se dá vystavět do výšky! Dvou nebo třípatrové domy pokryté kamennými deskami tady stojí jeden vedle druhého. Kromě toho, že je Široka Laka oblíbeným cílem turistických výletů, stojí tu za vidění i národopisné muzeum. Pořádají se i různé kulturní akce jako například koncerty studentů místní školy lidových nástrojů a hudby.

Bulharsko, Široka Laka

Bulharsko na Facebooku