Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Pamporovo, 2. část

Bulharské středisko Pamporovo s lyžaři
Autor: ciukes

Stejně jako ostatní lyžařská střediska v bulharských horách, i Pamporovo má v nabídce půjčovny lyží a sportovního vybavení, a to v blízkosti stanice lyžařského vleku, kde nabízejí k zapůjčení lyže, snowboardy, nebo sáně.

Na místě si můžete zaplatit speciální lyžařský balíček, který zahrnuje skipas, dopravu autobusem ke sjezdovkám a k běžkařským tratím, půjčovnu lyží a výstroje a též úschovnu oblečení. Horská záchranná služba nepřetržitě dohlíží na vaši bezpečnost.

Tento exkluzivní lyžařský resort nabízí lyžařům sjezdovky všech úrovní obtížností - od lehkých (značených zeleně) až po těžké tratě (černě). Sjezdovky se rozprostírají v nadmořské výšce od 1450 m do 1926 metrů na severních, východních a západních svazích Snežanky.

Kromě sjezdovek a tratí, na nichž dovádějí lyžaři den co den, jsou zde taktéž čtyři kopečky pro začátečníky. Pro pokročilé lyžaře budou dozajista velkou výzvou sjezdovky ve vyšší nadmořské výšce a běžkařští nadšenci zase uvítají dlouhé kilometry upravovaných běžeckých tras.

Pamporovo nabízí vynikající výběr hotelů pro všechny potřeby svých hostů, jenž jsou volně seskupeny pod zalesněnými vrcholky náhorní plošiny v horském středisku pod Snežankou.

Pohoří Rodopy je vyhlášené i svou kuchyní a folklórem. Existuje tu celá řada způsobů, jak si vychutnat tradiční hudbu a lidové tance ve stylových místních hospůdkách.

Typickými regionálními pochoutkami jsou "Kavarma - kebab", "Rodopska banica" nebo "Čeverme“ (jehněčí na špejli), které jsou skutečně vynikající. A pokud máte ještě trochu síly, můžete si více než dostatečně užít i nočního života.

Naskýtají se vám tady také opravdu široké možnosti procházek, například na vrcholek Rošen, kde postavili národní observatoř, největší v jihovýchodní Evropě, ke Smoljanským jezerům, nebo do různých malebných vesnic v kraji.

V nedalekém městě Čepelare je speleologické muzeum, orientované na průzkum jeskyní. Krásné je město Smoljan a památkově chráněná vesnice Široka Laka se školou folklóru a lidových hudebních nástrojů.

Neměli byste ani vynechat návštěvu starého kláštera Bačkovo, menšího než je v Rile a snadno dosažitelné je i staré město Plovdiv.

V regionu vyvěrá plno teplých pramenů léčivé vody, což vede k rozvoji lázeňství jako třeba v Devinu nebo v Narečenu.

Geografie: 

Místo

Pamporovo 41° 39' 29.2176" N, 24° 41' 53.7756" E
Location

Bulharsko na Facebooku