Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Městečko Čepelare

Krásné horské městečko Čepelare se nachází ve výšce 1140 m nad mořem v Čepelarském údolí. Obec, ve které žije asi 6 tisíc obyvatel, najdete v malé údolní kotlině na obou březích řeky Čepelarska, uprostřed pohoří Rodopy. Půvabná obec je obklopená krásnou přírodou, stoletými borovicemi a svěžími horskými loukami s čerstvými květinami, průzračnými potoky a nekonečnými vrcholky.

Místo leží asi 220 km jihovýchodně od hlavního města Sofie a 10 km severovýchodně od střediska Pamporovo. Díky svojí nadmořské výšce je především centrem zimních sportů. Nedaleko od města se nachází skiareál Meči Čal, který nabízí dobré podmínky milovníkům zimních sportů, ale je také známý velice výhodnými cenami za lyžařské vleky, lanovky, a vlastně stručně řečeno za veškeré turistické služby.

Významnou místní památkou je kostel sv. Atanase a kostel sv. Bogorodizy. Muzeum speleologie a bulharského krasu je jediným muzeem tohoto druhu nejen v celé zemi, ale i na Balkánském poloostrově a dokonce v Evropě. Otevřeno je denně, s výjimkou pondělí a můžete v něm vidět exponáty z těch nejkrásnějších bulharských jeskyní.

Čepelare je také skvělým výchozím bodem pro pěší výlety do hor. Asi 15 km jihovýchodně od města, u vrcholku Meči Čal, se nachází observatoř Rožen, kterou můžete také navštívit. Dostanete se sem během 2-2,5 hodiny pěší chůzí, autobusová doprava sem nejezdí. Bílou budovu na horském hřebenu uvidíte již z dálky.

Po obou březích řeky Čepelarska, v nadmořské výšce 620 m nad mořem, se nacházejí horské lázně Narečenski Bani. Této oblasti se dříve říkalo Mergele a ještě dnes tady spatříte zříceniny kostelů Svaté lázně a Svaté Matky Boží. Nyní se toto místo stalo velice vyhledávaným lázeňským komplexem, skládajícím se z balneosanatorií, hotelů a restaurací. Lázně byly vybudovány u největšího zdroje v této oblasti, u pramenů Banski.

Geografie: 

Místo

Čepelare 41° 43' 30.6948" N, 24° 41' 7.6596" E
Location

Bulharsko na Facebooku