Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Lyžařský areál Aleko Vitoša, 1. část

Aleko Vitoša - zasněžená silnice vedoucí do tohoto střediska
Autor: Stella VM

Jen půl hodiny jízdy autem z centra hlavního města Sofie v Bulharsku a ocitnete se najednou uprostřed klidu a ticha pohoří Vitoša ve stejnojmenném národním parku s neporušenou přírodou.

V nadmořské výšce 1.800 metrů leží lyžařský areál Aleko Vitoša, který je nejvýše položeným centrem zimních sportů v Bulharsku. Středisko tak zaručuje sníh od Vánoc až do Velikonoc a teploty se pohybují v nejchladnějším měsíci lednu kolem minus 6 stupňů Celsia.

K prozkoumání četných sjezdovek vám pomůže široká síť sedačkových a kabinkových lanovek i lyžařských vleků. Na své si tu přijdou všichni, začátečníci i profesionálové, sjezdaři i běžkaři, jednotlivci i skupiny.

Černi Vrch - nejvyšší hora v pohoří Vitoša - je výzvou i pro ty nejoddanější z alpských lyžařů. Je-li to nutné, připraví sněhová děla svahy na příští den.

Ve Vitoše byla svého času otevřena vůbec první lyžařská škola v Bulharsku a dnes zde působí jen vysoce kvalifikovaní instruktoři, kteří hovoří nejméně dvěma cizími jazyky.

Škola nabízí sjezdové a běžkařské výcvikové kursy pro jakoukoliv úroveň zdatnosti, a to jak individuálně, tak i ve skupinách. Lyžařský nováček může sledovat svůj pokrok na videu a na konci kursu také dostane osvědčení.

Velice vítané jsou tady rodiny s dětmi, lyžařské kursy pro děti se organizují již od nejútlejšího věku.

Středisko zimních sportů nabízí pochopitelně i kompletní lyžařské služby, funguje tu půjčovna lyží a také široká nabídka skipasů. Horský záchranný tým poskytuje nepřetržitě veškeré služby zaměřené na bezpečnost návštěvníků.

Sjezdovky začínají ve výšce 1650 metrů nad mořem, ty nejvýše položené na vrcholku Černi Vrch dokonce až ve výšce 2290 m.n.m.

Ta nejnovější sjezdová trasa - Vitoško Lale, je dlouhá 2,8 km a dělí se na "červené" a "černé" úseky sjezdovky, tj. od středního až k tomu nejvyššímu stupni obtížnosti.

29 km sjezdovek vám tady umožní opravdu vzrušující sjezdy na lyžích. A aby nedošlo k opomenutí méně zkušených lyžařů: sjezdovky pro začátečníky jsou vybaveny tzv. "Baby vleky" a nádherné "zelené" tratě, více než čtyři kilometry dlouhé, jsou ideální právě pro začátečníky.

Geografie: 

Místo

Aleko Vitoša 42° 33' 45.0144" N, 23° 17' 11.5296" E
Location

Bulharsko na Facebooku