Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Lyžařská dovolená

Pro mnoho lidí již není přírodní krása bulharského pobřeží žádným tajemstvím. Divokou krásu bulharských hor musíte teprve objevit. Hory v Bulharsku nabízejí jednu z nejlepších zimních lyžařských dovolených v Evropě, aniž byste se museli nechat obtěžovat neutuchajícími davy známými z jiných evropských lyžařských středisek.

Bulharsko nabízí nejen vynikající lyžařské vleky, sjezdovky, běžkařské stopy a horské restaurace, ale také nezapomenutelnou aprés-ski atmosféru a gastronomii, které bezesporu uspokojí všechny vaše chutě. Linkové lety směřují do Sofie nebo do Plovdivu a umožňují tak rychlý a pohodlný přístup k horským střediskům. Dá se tedy říci, že lyžařskou dovolenou v Bulharsku pořídíte za dobrou cenu.

Jako první zimní sportovní středisko bylo na začátku 60. let minulého století otevřeno středisko Borovec v pohoří Rila. Borovec leží v nadmořské výšce cca 1350 metrů nad mořem, na severních svazích Rily, na úpatí nejvyšší hory Mussala. Je vzdálené asi 70 kilometrů od hlavního města Sofie.

Mezinárodní lyžařská oblast Borovec, v níž se konají dvakrát ročně i závody Světového poháru v lyžování zapříčinila, že se lyžování stalo mezi Bulhary velmi populárním sportem a tak začalo lákat i stále více zahraničních turistů. To vedlo nakonec k tomu, že země s rozsáhlými horskými oblastmi má v současné době k dispozici čtyři hlavní lyžařská střediska, se zárukou stálé přítomnosti sněhu a s křišťálově čistým horským vzduchem.

Další z těchto lyžařských středisek, Aleko Vitoša ve stejnojmenném pohoří, které se nachází v nadmořské výšce 1800 m nad mořem, leží jen půl hodiny jízdy od Sofie. Je to ideální místo pro ty návštěvníky, kteří chtějí mít co nejblíže i bohaté kulturní a historické dědictví Bulharska. Celé pohoří bylo vyhlášeno národním parkem, což znamená, že je i přes blízkost velkoměsta plně pod ochranou životního prostředí.

Geografie: 

Místo

Borovec 42° 15' 54.6264" N, 23° 36' 26.838" E
Location

Bulharsko na Facebooku