Jste zde

Domů » Varna

Historie Varny

Varna - katedrála
Autor: maywaskind

Dějiny starověkého osídlení se začaly psát asi v roce 570 př.n.l. Přistěhovalci z maloasijského města Milét založili v blízkosti starého thráckého osídlení osadu a pojmenovali ji Odesos.

Tato osada se vyvíjela jako samostatný městský stát a stalo se z ní postupem doby významné přístavní a obchodní centrum na pobřeží Černého moře. Zdejší obyvatelé si udržovali obchodní vztahy s městem Milét a s okolními osadami v Malé Asii, a později i s řeckým městem Atény.

Historie města je velmi bohatá, město bylo několikrát obléháno a dobyto. Car Darius I. si podmanil město na dlouhou dobu během jeho tažení proti Skytům – od roku 512 př.n.l. až do roku 341 př.n.l.

Tehdy město obsadil Filip II. Makedonský a jeho syn Alexander Makedonský. V roce 72 př.n.l. přišly do města římské legie. Po rozdělení Římské říše v roce 395 ovládli území Byzantinci.

Vpád Gótů ze severu a také následující společenská a hospodářská krize uštědřily městu velkou ránu. V roce 447 uzavřel císař Theodosius II. mír v Odesosu s vůdcem Hunů, zvaným Attila Bič Boží.

Město Odesos zažilo za vlády císaře Justiniána I. svůj hospodářský a kulturní rozmach. Koncem 6. století bylo město zničeno útokem Avarů a Slovanů a jméno Odesos pomalu upadlo v zapomnění.

Varna, jakožto nový název města, byla poprvé zmíněna v roce 680 v byzantské kronice. Historici usuzují, že název je slovanského původu a že se takto nazývala řeka nebo osada v blízkosti ruin starého města Odesos. Koncem 9. století byla Varna již významným křesťanským centrem.

Kolem roku 1080 byla Varna dobyta Byzancií, ale na konci 12. století město osvobodil car Asen I. V období 13. - 14. století se ve Varně rozvinul živý obchod s obchodními centry ve Středozemním moři, s Benátkami, Janovem, Florencií a Dubrovníkem.

Ve Varně se odehrála bitva mezi armádou krále Vladislava III. a transylvánského vojevůdce Jánose Hunyadiho s Osmanskou hordou. Spojené polsko - uherské vojenské síly byly dne 10. listopadu 1444 ve Varně poraženy.

V roce 1935 bylo na tomto místě zřízeno mauzoleum a hrob krále, v roce 1964 bylo otevřeno muzeum, ve kterém se nacházejí originální exponáty ze dne konání bitvy.

Později se během bulharské renesance město přetvořilo v obchodní centrum s bohatým kulturním životem. Dne 12. března 1860, deset let před založením bulharského exarchátu, se poprvé konala bohoslužba v bulharském jazyce.

Město bylo konečně dne 27. července 1878 na základě mírové smlouvy v San Stefanu a na základě berlínské smlouvy osvobozeno od osmanské nadvlády.

Kulturního dědictví Varny je obrovské. Byl zde nalezen nejstarší zpracovaný kousek zlata lidskou rukou, byly zde římské lázně - největší antická veřejná budova, která byla dosud objevena v Bulharsku, a zároveň největší lázně co do rozlohy (7 000 m2) na Balkánském poloostrově.

Za shlédnutí stojí také architektura starých budov v centru města, stejně tak jako řada muzeí a kostelů, které každým rokem přilákají tisíce turistů.

Geografie: 

Místo

Varna 43° 12' 26.8308" N, 27° 54' 55.2312" E
Location

Bulharsko na Facebooku