Jste zde

Domů » Historie

Historie Kavarny

Bulharské město Kavarna na pobřeží

Město Kavarna se nachází ve východní části Dunajské roviny, asi 65 km severním směrem od letoviska Varna, a je jedním z starověkých míst na pobřeží Černého moře.

Na místě dnešního města se v minulosti nacházelo staré thrácké osídlení. V 5. století př.n.l. založili řečtí přistěhovalci na náhorní plošině, na výběžku Chirakman, kolonii Bizone, ale v první polovině 1. století př.n.l. se při katastrofálním zemětřesení výběžek zřítil a větší část města se ponořila do moře.

Během Římské říše bylo město znovu postaveno pod stejným jménem a velmi rychle začalo vzkvétat. V 7. století bylo zničeno slovanskými a protobulharskými kmeny, které obývaly mys Chirakman a založily osadu Karvuna.

Ve středověku byla Karvuna již proslulým městem. Dnešní jméno tohoto osídlení se poprvé vyskytuje v pramenech na začátku 15. století. Během osmanské invaze bylo město téměř kompletně zničeno, ale v druhé polovině 17. století bylo opět nově vystaveno.

Místo bylo ve starověku a středověku důležitým ekonomickým a kulturním centrem s bohatými a rozmanitými kulturními pozůstatky – opevněnými hradbami, raně křesťanskou bazilikou, středověkými kostely, veřejnými budovami.

Byly zde nalezeny zajímavé artefakty - mince z různých historických období, zlaté šperky, unikátní předměty vysoké umělecké hodnoty, thrácký zlatý poklad a mnoho jiného.

Ve středověku byly zdejší jeskyně využívány jako klášter. V některých z nich jsou na stěnách stále viditelné protobulharské značky - runy, kříže a kamenné ikony.

V 15. - 19. století bylo toto středověké město známé již jako Kavarna. V této době zde vznikly hamám (turecká lázeň), středověká nekropole, most, fontány, křesťanské kostely a několik nápisů.

Od počátku 20. století zaznamenala Kavarna rychlý růst jakožto hospodářské a kulturní centrum regionu, který byl přerušen v roce 1913 s nastolením rumunské okupace.

Bulharské obyvatelstvo se bránilo politice Rumunska aktivním kulturním a veřejným církevním životem, čtenářskými sály a zakládáním kulturně-osvícenských spolků. V roce 1940 město připadlo zpátky Bulharsku.

Dnes má obec jedinečný přírodní potenciál, který vytváří základ pro rozvoj cestovního ruchu a ekoturistiky - od rodinné dovolené v pohodlí tradičních selských stavení v obcích Balgarevo, Kamen Bryag nebo Topola, až po zážitkový turismus - pozorování a fotografování, poznávání kulturního a historického dědictví.

Místo

Kavarna 43° 26' 4.3404" N, 28° 20' 21.6636" E
Location

Bulharsko na Facebooku