Jste zde

Domů » Zlaté Písky

Dovolená ve Zlatých Píscích

Zlaté písky a nedaleký klášter Aladša

Vyhlášené bulharské Zlaté Písky jsou vůbec největším přímořským letoviskem na severním pobřeží Černého moře. Najdete je asi 18 km severovýchodně od města Varna a necelých 500 km východně od metropole Sofie.

Na severu hraničí letovisko s vesničkou Kranevo, jižně leží vilové městečko Čajka a mořské lázně Sv. Konstantin a Elena. Pláže jsou zde velmi čisté a písek je vysloveně jemnozrnný. Zlaté Písky právem patří k nejkrásnějším přímořským letoviskům na bulharském pobřeží Černého moře.

Navzdory rozlehlosti Zlatých Písků se tady dají najít malé a odlehlé zátoky, kde si můžete stranou od velkých hotelových komplexů užívat klid a samotu. Čistý a příjemně teplý vzduch (průměrně 27° C v letních měsících) je další příčinou, proč je tohle bulharské letovisko v prázdninovém období tak oblíbené.

Sport a zábava

Podobně jako v ostatních velkých přímořských letoviscích, je i zde zájemcům k dispozici celá široká škála těch nejrůznějších volnočasových aktivit. Můžete se zde pochopitelně věnovat snad všem druhům vodních sportů (např. windsurfing, potápění, parasailing), k nimž místní provozovatelé služeb nabízejí také úvodní kurzy pro začátečníky. Najdete tady i minigolf nebo vodní skluzavky.

Milovníci noční zábavy tady zase objeví hodně barů, nočních klubů a také kasino. Mezi oblíbené akce, které se zde pořádají, patří "Nejsilnější muž", výstava psů, tenisové turnaje, Oldtimer rallye anebo mezinárodní taneční soutěže.

Ubytování a restaurace

Výstavba infrastruktury tu byla zahájena v 50. letech minulého století a doslova každý rok tady vyroste nějaký nový hotel. Plážové letovisko Zlaté písky se může pochlubit několika desítkami hotelů i luxusními prázdninovými domy. Mezi čtyřhvězdičkové hotely patří třeba Javor, Morsko Oko nebo Zlatna Kotva. Vysoce kvalitní jsou i hotel Mars, Sora, Riviera nebo Ambassador a Imperial. Mnohé hotely mají vlastní bazény, fitness centra, směnárny a informační kanceláře.

Téměř všechny hotely mají své vlastní restaurace nebo snack bary a k tomu je třeba ještě připočítat také mnoho restaurací různého cenového rozpětí v jejich okolí, kde máte příležitost ochutnat produkty domácí i zahraniční kuchyně. Mezi nejznámější folklórní restaurace, které nabízejí hudební večery a kulturní programy, patří Vodenizata, Ciganski Tabor, Košarite, Zlatna Ribka, Kriva Lipa či Dionisus. Mnoho dalších rychlých občerstvení, restaurací s grilem a prodejních stánků se postará o váš plný žaludek přes den i večer.

Doprava

Ve městě funguje dobré autobusové spojení k letišti i do centra města Varny, a také do dalších rekreačních středisek. Různé soukromé firmy nabízejí k využití své vlastní mikrobusy a taxíky. Silná konkurence tu neustále udržuje nízké ceny za tyto služby.

Klášter

Nedaleko přímořského letoviska se tyčí na vápencové stěně klášter Aladša. Jeskynní klášter byl pravděpodobně obydlen mnichy již ve 12. století, kteří vyznávali náboženské učení hésychasmus. Nástěnné malby jsou sice silně poškozené, ale návštěva kláštera postaveného na strmém skalisku je i přesto zajímavá. Tento klášter patří plným právem k významným bulharským kulturním památkám. Vedle kláštera bylo zřízeno i malé muzeum.

Geografie: 

Místo

Zlaté Písky 43° 17' 2.7384" N, 28° 2' 46.0392" E
Location

Bulharsko na Facebooku