Jste zde

Domů » Burgas

Burgas

Burgas

Město Burgas se nachází asi 130 km jižně od bulharského letoviska Varna. Leží v nejzápadnějším bodě Burgaského zálivu na poloostrově a je obklopeno třemi jezery – Burgasko jezero, Atanasovsko jezero a Mandrensko jezero. Žije zde asi 230 tisíc obyvatel a je tak 4. největším městem v Bulharsku po Sofii, Plovdivu a Varně.

Burgas je nástupcem malého římského města Deultum, které bylo vojenskou kolonií. Prvními obyvateli byli Thrákové. Ve středověku byla postavena tvrz Pirgos, která byla pravděpodobně používána jako strážní věž.

Zpočátku bylo město nazýváno Ahelo Burgas, a po osvobození z osmanského područí v 17. století získalo označení Burgas. V té době bylo už malým městečkem, ale postupně se rozšiřovalo a stalo se z něj centrum jižní oblasti Černého moře, místo s rozvinutým průmyslem a čilým obchodem. Místní přístav patří mezi největší v zemi.

To, co sem přitahuje mnoho turistů, je bezesporu klima, moře a pláže. Zdejší podnebí je vlivem Černého moře mírně kontinentální a příznivé pro odpočinek - s mírnými zimami a dlouhým slunečným létem. Na místních plážích se nachází typický tmavě černý písek, který má zvláštní léčebné účinky.

Burgas je také ideálním výchozím bodem pro návštěvníky směřující na Slunečné pobřeží a Elenite směrem na sever a do Djuni na jih od města, kam se dostanete za pouhých 15 minut jízdy autem. Kromě četných možností zábavy, nákupů, vodních sportů a ubytování, najdete v letovisku i bohaté kulturní dědictví.

Mezi nejzajímavější památky patří katedrála Cyrila a Metoděje s freskami a dřevěným oltářem, arménský kostel, katolická katedrála, kostel Panny Marie a kostel svatého Ivana Rilski. K oblíbeným turistickým cílům patří také historické muzeum s bohatou sbírkou artefaktů z antických kolonií podél pobřeží Černého moře.
V okolí jsou také pozoruhodné solanky, které leží na hranici jezera Burgasko.

Burgaský Arménský kostel
Geografie: 

Bulharsko na Facebooku