Jste zde

Domů

Bulharsko a turistika, 2. část

Klášter Rilski Manastir
Autor: guillermogg

Pohoří Rila nabízí kromě jedinečné krajiny také kulturně-historické zážitky. Nachází se zde nejhezčí klášter v Bulharsku – Rilski Manastir. Je to jeden z největších ortodoxních klášterů na světě vůbec a je také zapsán na seznam kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Klášter založil v 10. století bulharský mnich Ivan Rilský. Je postaven na zalesněném kopci jako nějaká středověká pevnost. Zvenčí vypadá nedobytně a nepřívětivě, vevnitř se ale nacházejí velmi cenné umělecké výtvory a pestré nástěnné malby. Dá se zde dokonce i přenocovat.

Pohoří Pirin je pojmenováno podle slovanského boha Peruna (bůh hromů a blesků). Je to druhé největší pohoří v Bulharsku, ale zároveň nejdivočejší a nejhezčí pohoří. Ze severu na jih je přibližně 40 km dlouhé a rozkládá se mezi řekami Struma a Města. Pohoří je tvořeno převážně z granitu a mramoru. Jeho severní část je kvůli mnoha ohroženým druhům rostlin a zvířat a jedinečnému ekosystému zapsána na seznam UNESCO.

Pohoří vás okouzlí nádhernou ledovcovou krajinou s malebnými údolími, zalesněnými horami, horskými jezery a bizarními skalními formacemi. Turistické trasy jsou zde velmi dobře vyznačené. Občerstvení nabízejí útulné horské chaty. Kromě toho je Pirin pohořím s nejvíce slunečnými dny v Bulharsku. Nachází se zde přes 160 nádherných jezer, v jejichž krystalově modrých vodách se prohánějí pstruzi.
Při putování v Rile i Pirinu je nutné mít dobré turistické vybavení a vždy počítat s náhlou změnou počasí.

Klášter Rilski Manastir - nástěnná malba
Autor: guillermogg

Bulharsko na Facebooku