Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Bulharsko a turistika, 1. část

Bulharsko - pohoří Pirin
Autor: dimodi

Bulharsko nabízí pěkně příjemné teploty až do podzimu. Na celkem malém území se zde střídají nejrůznější přírodní krajiny. Místní pohoří dosahují výšky téměř 3 000 metrů a jsou protkány sítí dobře značených turistických tras. Toto vše tvoří vynikající podmínky pro turistiku. Nádherná hornatá krajina vás jistě okouzlí hustými lesy, zelenými loukami a pastvinami, strmými skálami, nádherně čistými řekami a vodopády a bohatou faunou a flórou.

Asi nejoblíbenějšími cíli jsou pro milovníky turistiky pohoří Rila a Pirin. Rila je zároveň největším pohořím na Balkánském poloostrově. Největším vrcholem je Musala, která měří 2 925 metrů. Navíc se zde nachází další stovka vrcholů, které mají přes 2 000 metrů. Tato krajina je pro milovníky horské turistiky jako stvořená.

V pohoří Rila si budete připadat jako v Alpách. Nachází se zde přes 150 jezer, to nejvyšší leží u hory Musala ve výšce 2 786 metrů. Velkou atrakcí je v Rile sedm mystických jezer, kterým se také říká "oči hor". Leží velmi blízko sebe a v různých výškách. To nejníže položené se nazývá "Ledvina" a to nejvýše "oči".

V Rile se také nachází mnoho minerálních pramenů, z nichž je několik dokonce termálních. Ten nejteplejší má 102 stupňů a nachází se ve vesnici Sapareva Banya. V pohoří pramení tři největší toky Bulharska – Marica, Iskar a Města. Místní vegetace je tvořena především jehličnatými lesy a v oblastech s alpskou krajinou hlavně pastvinami. Při toulkách v tomto nádherném pohoří můžete potkat třeba i medvědy, divoká prasata, divoké kozy, jeleny, sokoly nebo orly.

Bulharsko na Facebooku