Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Bulharsko a přírodní rezervace

Bulharská přírodní rezervace Srebarna
Autor: westher

V posledních letech nezajímají návštěvníky Bulharska již jen přímořská letoviska Sozopol, Nesebar, Zlaté písky, Slunečné pobřeží, Primorsko, Albena, Varna, Burgas, Kranevo nebo Balčik, která jsou velmi oblíbená pro turisty ze západních evropských zemí stejně jako pro turisty z Česka. Do popředí se dostává především krásná a nedotčená příroda.

Velký zájem vzbuzuje například neponičená příroda u ústí řeky Ropotamo, která je přírodní rezervací. Nejprve vám ale doporučujeme podniknout výlet lodí po řece, abyste porozuměli proč. Zejména během kvetení leknínů nevyjdete v tomto nádherném kousku přírody z údivu. Přírodní rezervace Ropotamo je útočištěm pro mnoho ryb, ptáků a divokých zvířat. U pobřeží můžete vidět nejvyšší písečné duny v Bulharsku a někdy se lidem podaří zahlédnout i delfíny.

Jižně od Varenského jezera se nachází u ústí řeky Kamčija další přírodní rezervace. Ve vhodně zakomponovaném malém rekreačním parčíku u řeky a u lesa najdete také pár hotelů a bungalovů. Můžete si zde vypůjčit malý člun a pomalou plavbou objevovat mnoho druhů pozemních i vodních ptáků, hejna štik a kaprů, a při tom budete obklopeni stromy s popínavými liánami.

Na jih od města Sozopol se rozkládá přírodní rezervace "Písečná lilie". Je to jediné místo v celém Bulharsku, kde můžete tuto krásnou květinu spatřit ve svém přirozeném prostředí. Díky této rezervaci je v regionu zakázáno stavět velké hotely a tak se tato oblast dosud nestala masovým turistickým místem.

9 km od města Asenovgrad se nachází světově proslulá přírodní chráněná oblast "Červená stěna" o rozloze 3029 ha. Žije v ní přes 600 druhů rostlin, z nichž je většina zapsána v Červeném seznamu ohrožených druhů. 45 km jižně od Asenovgradu leží Krastova Gora, která je pro mnoho lidí posvátným místem. Traduje se lidová legenda, že pokud zde přenocuje nemocný člověk, možná bude uzdraven.

Za zmínku stojí také lovecká rezervace Kormisoš, která se nachází v blízkosti města Laki. Mezi hlavní druhy, které je tady dovoleno lovit, patří medvědi, jeleni, divoká prasata, králíci, lišky, tetřevi a divocí holubi. Rybáři zde mají také možnost chytat horské pstruhy. Dobře vybavená základna nabízí vynikající příležitosti pro sportovní vyžití stejně jako pro jízdu na koni a také slouží jako výchozí bod k přechodu přes mnohé horské průsmyky.

Bulharsko - přírodní rezervace Ropotamo
Autor: Sitomon

Místo

Rezervace Ropotamo 42° 18' 1.2564" N, 27° 40' 38.874" E
Location

Bulharsko na Facebooku