Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Bulharsko - jídlo a pití

Bulharsko - pokrm "hamsi"
Autor: Evgeni Zotov

Bulharská kuchyně se stále řídí tradicí minulého století, tureckým vlivem a poctivou balkánskou kuchyní. Místní gastronomie je jedna z nejpestřejších kuchyní na Balkánu. Dáme vám také jednu dobrou radu, na jídlo se vydejte tam, kam nejvíce chodí místní obyvatelé. Ať už je to lidově zařízená hospůdka, dobrá restaurace s krajovými specialitami nebo hotelová restaurace, v níž se podávají tradiční pokrmy. Kde potkáte Bulhary, tam skvěle vaří.

Před jídlem si ale určitě dejte jako aperitiv místní nápoj rakija. Tato bulharská pálenka totiž patří k začátku každého dobrého jídla. Potom už následuje skutečná hostina. Třeba džuveč (směs zeleniny s masem), kjopoolu (lilkové pyré s ořechy) nebo šopský salát (směs zeleniny s ovčím sýrem) vás přesvědčí, jak rozmanitá je bulharská kuchyně. K dalším lahůdkám patří tarator (studená okurková polévka s jogurtem), skumrija a hamsi (grilované sardelky nebo makrely) a kavarma (pečené kousky masa s hříbky, brambory a cibulí).

Nabídku završují velmi sladké dezerty, jako například baklava, revane nebo kadaif. A samozřejmě nesmíte zapomenout na bulharské víno. U obce Evksinograd se pěstuje aromatické bílé víno, jehož skutečná barva je téměř zlatá. Z obcí Melnik, Vidin nebo Suhindol zase pocházejí těžší, suchá červená vína.

Bulharský dezert "kadaif"
Autor: LexnGer

Bulharsko na Facebooku