Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Bulhaři a turisté

Bulharský kus ráje
Autor: EmilManolov

Na skalnatých ostrovech u pobřeží Černého moře, kde stále hřeje slunce, vybudovali lidé mnoho romantických měst. Ale také ve vnitrozemských horách, které budí úctu, vznikala jedinečná klášterní architektura, bašty náboženství, vědy a kultury. Bulhaři vždy nejlépe věděli, jak uvést architekturu a kulturu v souznění s přírodou.

Bulhaři svou zemi rádi nazývají Boží zahradou a s hrdostí vyprávějí legendu o tom, jak Bůh oddělil kus ráje a umístil ho mezi Rodopy, Černé moře a Balkánské pohoří. Na úrodných severozápadních polích roste kukuřice a pšenice, průzračné potoky stékají do drsných horských strží a v temných lesích žijí medvědi a rysi. Olivovníky a cypřiše pak dodávají pobřežní krajině středomořský nádech.

Obyvatelé nejsou hrdí jen na svou zemi, ale i na svou stovky let starou kulturu, která byla udržována a rozvíjena v mnoha klášterech. Rilský klášter, poblíž města Plovdiv, je jednou z nejkrásnějších a nejvýznamnějších bulharských památek. Tento klášter byl dokonce zapsán na Seznam kulturního dědictví UNESCO.

Za slunečního svitu a v příjemném podnebí si můžete uskutečnit sny o vaší dovolené. Oblíbená letoviska Sluneční pobřeží nebo Zlaté písky nemají svá jména jen tak pro nic za nic. Zhoršenému zdravotnímu stavu návštěvníků pak navíc pomáhají nádherné pláže a teplé minerální prameny.

Díky poloze mezi Evropou a Asií se v průběhu několika staletí na území Bulharska vystřídalo vícero národů: Řekové, Římané, Byzantinci, Turci i Rusové, a ti všichni po sobě zanechali stopy. Obyvatelé si však čím dál častěji uvědomují vlastní identitu, která se odráží především v klášterech. V těch se jedinečným způsobem snoubí příroda s kulturou, historií a náboženstvím. Spolu s památkově chráněnými centry měst jako Arbanasi, Trjavna, Nesebar či Seravna patří k tomu nejkrásnějšímu kulturnímu dědictví.

Bulhaři jsou hrdí i na cyrilici, která posloužila jako vzor všem slovanským písmům. Starobulharské písemnictví a literaturu založili v 9. století bratři Konstantin a Metoděj.

Srdeční obyvatelé vřele přivítají každého návštěvníka a to s velkou pohostinností. Již po několik staletí poskytují ubytování cestovatelům, kteří jedou ze západu na východ, nebo putují za zdravím do lázní u Černého moře.

A kdy do Bulharska vyrazit? Nejlepší je orientovat se podle cíle a účelu cesty. Zimní sporty mohou turisté provozovat od prosince do dubna. Na dovolenou u Černého moře je zase ideální doba od června do října. Na návštěvu vnitrozemí je pak nejlepší jaro nebo podzim. Turisty totiž ve vnitrozemí Bulharska fascinují husté dubové a bukové lesy, lány leknínů u ústí řek, rodopské vinařské oblasti a podivuhodné skalní útvary na Balkánu.

Bulharský kus ráje

Místo

Rilský klášter 42° 7' 59.9988" N, 23° 20' 25.0008" E
Location

Bulharsko na Facebooku