Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Batak a jeho zajímavosti

Jezero Batak

Město Batak se nachází v západní části pohoří Rodopy, 36 km od města Plovdiv, v nadmořské výšce 1036 m. V této oblasti můžete vidět nedotčenou přírodu, rozmanitou krajinu, přírodní rezervace s rozmanitou flórou a faunou.

Mezi významné památky tohoto místa patří zbytky thráckých, římských, byzantských a slovanských pevností, mohyly, mosty a další zajímavé archeologické objekty. V okolí města najdete celkem 9 kaplí, které jsou otevřené i pro veřejnost.

Prázdninové letovisko se stejnojmenným názvem se nachází severním směrem od města a jeho součástí je jezero Batak, které je 17 km dlouhé a 4 km široké. V zimě zde pravidelně napadne spousta sněhu, na horách je to až 150 cm.

Proto byla v této oblasti vybudována lyžařská sjezdovka, která je dlouhá 1 200 metrů, a dále 20 km dlouhá běžkařská trasa.
V této oblasti jsou ideální podmínky pro rozvoj turismu zaměřeného na lov, rybaření, venkovský turismus, horskou a rekreační turistiku, stejně jako zimní a vodní sporty.

Reliéf je zde hornatý s průměrnou nadmořskou výškou 1 136 m. V jihozápadní části pohoří Batak vyčnívá vrchol Sjutka. Jižním směrem od se nachází Bataški Snežnik (2 082 m), Ostri Vrah a vrchol Semerelan. Na ploše 3 600 čtverečních metrů, kterou obklopuje pohoří, se také rozléhá vodní elektrárna.

Na území obce jsou dvě přírodní rezervace. První je Dupkata, která je pod ochranou UNESCO, a druhá je Beglika. Dále se zde nachází deset chráněných oblastí, z nichž největší je Bataški Snežnik. Nachází se zde také vodopád Fotenski, který je skutečným přírodním pokladem.

Batak - kostel
Geografie: 

Místo

Batak 41° 56' 33.0072" N, 24° 13' 5.4012" E
Location

Bulharsko na Facebooku