Jste zde

Domů » Balčik

Balčik

Bulharsko - Balčik
Autor: Manatari

Městečko Balčik leží asi 30 km od letiště ve městě Varna a 7 km od letoviska Albena. Řekové ho kdysi nazývali Dionysopolis, dnes jsou pro něj charakteristické terasovité, bílé vápencové skály a podél pobřežní silnice kvetou nádherné pivoňky. Směrem na jih se rozprostírají pobřežní útesy, kde hnízdí mnoho ptačích druhů.

Mezi skálami leží malý městský přístav a také největší námořní přístav na bulharském pobřeží. Ve vnitrozemí stojí mnoho vil, které jsou obráceny směrem k moři a k malým písečným plážím. Šest kilometrů na východ od Balčiku, v místě Touslata, se nachází lagunové jezero se slanou vodou. Jeho vysoce mineralizované bahno je vhodné pro léčbu dětské obrny a chronických onemocnění kostí a je též používáno nedalekým sanatoriem.

Hlavním turistickým lákadlem je ovšem Dvoreza se zámkem, bývalým letním sídlem královny Marie Rumunské a se zámeckým parkem, kde se dnes nachází botanická zahrada. Architektonicky zajímavá je jasně bílá zámecká věž ve stylu minaretu a proslavené jsou zahrady o výměře více než 35 hektarů. K vidění je tady více než 250 druhů kaktusů, je to jedna z nejpozoruhodnějších zahrad v Evropě.
Každoročně se v Balčiku také koná na začátku června Festival umění.

Bulharsko - Balčik
Autor: Manatari
Geografie: 

Bulharsko na Facebooku