Přejít k hlavnímu obsahu
Bulharsko

Hlavní navigace

  • Bulharsko
  • O Bulharsku
  • Slevy na zájezdy
  • Německé CK
  • Fórum
  • Odkazy
  • Vyhledávání
  • Kontakt
Menu uživatelského účtu
  • Přihlásit se

Drobečková navigace

  1. Domů

Jídlo a pití

Pár receptů, 3. část

Bulharský pokrm Tikvenik

Rozpustíme v hrnci máslo a potřeme jednu vrstvu listového těsta máslem. Poté přidáme trochu máku. To celé se pak opět pokryje vrstvou z listového těsta, a tak dále, a tak dále. Celá pochoutka se posléze peče v troubě při 190° C dozlatova.

Pro výrobu sirupu uvaříme v hrnci vodu, do které přidáme med, cukr, skořici a hřebíček. Za stálého míchání se nám z toho asi za 10 minut vytvoří sirupová směs. Před podáváním teplou baklavu přelijeme horkým sirupem a necháme několik hodin ustát.

Malebi

Pár receptů, 2. část

Bulharská sladká baklava

Příprava: Maso osolíme a dáme na 1 až 2 hodiny do chladu. Mezitím nakrájíme na malé kousky cibuli. Maso pak důkladně zamícháme s kmínem a s pepřem, přidáme jemně nakrájenou cibuli a trochu vody.

Pak maso necháme další 2 hodiny uležet a poté vytvarujeme masovou směs do pravoúhlých podlouhlých placiček a smažíme. Smažené karbanátky "kebabčeta" podáváme se zeleninou dle vlastního uvážení.

Kavyrma (Kevarma)

Pár receptů, 1. část

Studená okurková polévka Tarator

Pro ty, kteří chtějí alespoň malou ukázku bulharské domácí kuchyně, snad poslouží pár typických bulharských receptů k vyzkoušení:

Předkrmy

Šopska salata - míchaný salát
Tarator - studená okurková polévka
Losovi Sarmi - plněné vinné listy nebo papriky

Hlavní jídla

Kebabčeta - pikantní rolovaná sekaná
Kavyrma - aromatický guláš se zeleninou a s rajčatovým protlakem
Džuveč - pikantní směs brambor, masa a míchané zeleniny pečená v hrnci

Dezerty

Bulharská kuchyně

Bulharsko a šopský salát

Současná bulharská kuchyně vychází z kulinářského umění a tradic již z minulých staletí. Své stopy zde také zanechal turecký vliv a vydatná balkánská kuchyně. Bulharská kuchyně tak patří se svými typickými pokrmy k nejrozmanitějším kuchyním celého Balkánu. Určitě neuděláte chybu, když zajdete na jídlo do některé z místních hospůdek, kam se chodí najíst i místní obyvatelé. Tam totiž většinou dostanete opravdu ty pravé místní speciality.

Bulharská vína, 3. část

Bulharská vinice

Vína z oblasti hornothráckých údolních rovin:

Hornothrácká údolní rovina představuje tu vůbec nejjižnější vinařskou oblast v Bulharsku. Její název je odvozen od dávných domorodých obyvatel, kteří osídlili tamní oblasti již před tisíci lety - Thráků. Jedná se o nejsevernější část historického území Thrákie. Geograficky je tato nížina ohraničena několika pohořími, na severu to jsou hory Balkánu a jejich podhůří Sredna Gora, na jihu pak Rodopy.

Bulharská vína, 2. část

Láhve bulharského vína

Vína z oblasti Černého moře:

Pobřeží Černého moře ve východní části Bulharska je nejen skvělým místem pro vaší letní dovolenou, ale také domovem těch nejlepších druhů vín, která jsou v Bulharsku vyráběna. Vděčí za to dlouhému a teplému podzimu, který je typický pro tuto zeměpisnou polohu. Ten stimuluje tvorbu cukru v hroznech, které jsou tak vhodné k výrobě vysoce kvalitních polosuchých bílých vín.

Bulharská vína, 1. část

Láhve bulharského vína

Spolu se Španělskem, Francií, Německem, Itálií a Řeckem patří Bulharsko k těm vůbec nejdůležitějších oblastem pěstování vína v Evropě. Bulharská vína již dávno nejsou jen nějakým tajemstvím, známým pouze znalcům. Dnes si jich mohou užít i amatérští gurmáni, kteří zde mohou očekávat skutečně velice dobré a chuťově vytříbené regionální odrůdy.

Historie

Pamporovo, 2. část

Bulharské středisko Pamporovo s lyžaři

Stejně jako ostatní lyžařská střediska v bulharských horách, i Pamporovo má v nabídce půjčovny lyží a sportovního vybavení, a to v blízkosti stanice lyžařského vleku, kde nabízejí k zapůjčení lyže, snowboardy, nebo sáně.

Na místě si můžete zaplatit speciální lyžařský balíček, který zahrnuje skipas, dopravu autobusem ke sjezdovkám a k běžkařským tratím, půjčovnu lyží a výstroje a též úschovnu oblečení. Horská záchranná služba nepřetržitě dohlíží na vaši bezpečnost.

Zlaté Písky a zábava, 2. část

Slatni Pjasaci - okolní krajina

Přímořské letovisko Slatni Pjasaci je jako stvořené pro všechny věkové kategorie. V nabídce ubytování najdete jak pohodlné hotely tak i komfortní vily, bungalovy nebo kemp.
Ve Zlatých píscích najdete i mnoho výborných restaurací, barů i kaváren, které nabízejí tradiční národní i mezinárodní kuchyni. Za návštěvu stojí například podniky Golden Dreams, Starata Kašta, Birena Kašta nebo The Kingdom.

Pomorie

Pomorie

Pomorie je bulharské pobřežní město, ležící na pobřeží Černého moře v oblasti Burgasu. Město se rozkládá v Burgaském zálivu, na 5 km dlouhém poloostrově. Najdete ho asi 20 km severně od města Burgas, 8 km od letiště a asi 18 km jižně od letoviska Nesebar. Žije zde kolem 15 tisíc obyvatel a je vyhledávaným turistickým centrem.

Ze severu je místo obklopené stejnojmenným jezerem. Ze solné pánve jezera se již od dávných dob získávala sůl, která se používá pro své léčebné účinky k místním bahenním koupelím.

Pagination

  • 1
  • Následující stránka
Jídlo a pití

Geografie

  • Achtopol
  • Albena
  • Arkutino
  • Balčik
  • Bansko
  • Burgas
  • Carevo
  • Černomorec
  • Djuni
  • Kiten
  • Kranevo
  • Lozenec
  • Nesebar
  • Obzor
  • Pomorie
  • Primorsko
  • Ravda
  • Ropotamo
  • Sinemorec
  • Slunečné pobřeží
  • Sozopol
  • Svatý Konstantin
  • Svatý Vlas
  • Varna
  • Vnitrozemí
  • Zlaté Písky

Zařazení

  • Pláže
  • Ubytování
  • Památky
  • Jídlo a pití
  • Turistické zajímavosti
  • Historie
RSS zdroj