Přejít k hlavnímu obsahu
Bulharsko

Hlavní navigace

  • Bulharsko
  • O Bulharsku
  • Slevy na zájezdy
  • Německé CK
  • Fórum
  • Odkazy
  • Vyhledávání
  • Kontakt
Menu uživatelského účtu
  • Přihlásit se

Drobečková navigace

  1. Domů

Pár receptů, 3. část

Bulharský pokrm Tikvenik

Rozpustíme v hrnci máslo a potřeme jednu vrstvu listového těsta máslem. Poté přidáme trochu máku. To celé se pak opět pokryje vrstvou z listového těsta, a tak dále, a tak dále. Celá pochoutka se posléze peče v troubě při 190° C dozlatova.

Pro výrobu sirupu uvaříme v hrnci vodu, do které přidáme med, cukr, skořici a hřebíček. Za stálého míchání se nám z toho asi za 10 minut vytvoří sirupová směs. Před podáváním teplou baklavu přelijeme horkým sirupem a necháme několik hodin ustát.

Malebi

Přísady: 4 polévkové lžíce (asi 60 ml) kukuřičné mouky, 1 litr mléka, růžová voda, moučkový cukr.

Příprava: Rozpustíme mouku v malém množství vody a přidáme mléko. Směs budeme v hrnci míchat, dokud nezhoustne. Pak ji nalijeme do mělké misky a necháme vychladnout. Pokud je již hmota pevná, nakrájíme ji na kostičky a nastříkáme na povrch trošku růžové vody. Posypeme práškovým cukrem a podáváme jako dezert se zmrzlinou a s čerstvými jahodami.

Tikvenik

Tikvenik je dýňový závin a typický bulharský dezert.

Přísady na výrobu těsta: 350 g mouky, vejce, trochu vinného octa, 250 ml vody a trochu soli.

Na náplň: 150 g másla, 1 kg dýně, 30 g mletých ​​vlašských ořechů, 50 g strouhanky, skořice.

Příprava: Nejprve prosejeme mouku. Pak do ní přidáme vejce, sůl, vinný ocet a studenou vodu a ze všeho uhněme těsto. Z těsta vykoulíme 3 - 4 kuličky a necháme je při pokojové teplotě asi 40 minut. Pro náplň nejprve nakrájíme dýni na velké plátky, omyjeme je, vybereme dýňová semínka a nahrubo nakrájíme.

Těsto vyválíme do tenka. Máslo napěníme a zčásti jím potřeme plátky těsta. Přidáme náplň a vše srolujeme. Srolované listy pak vytvarujeme do rohlíčků a přidáme trošku másla a potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Na mírném ohni pak vše pečeme v troubě, dokud se nevytvoří žlutá kůrčička. Ještě teplé všechno posypeme moučkovým cukrem. Poté již jen necháme tikvenik pod vlhkým hadříkem mírně vychladnout. Podáváme jej ještě teplý, podle chuti třeba i s jogurtem.

Zařazení
Jídlo a pití

Geografie

  • Achtopol
  • Albena
  • Arkutino
  • Balčik
  • Bansko
  • Burgas
  • Carevo
  • Černomorec
  • Djuni
  • Kiten
  • Kranevo
  • Lozenec
  • Nesebar
  • Obzor
  • Pomorie
  • Primorsko
  • Ravda
  • Ropotamo
  • Sinemorec
  • Slunečné pobřeží
  • Sozopol
  • Svatý Konstantin
  • Svatý Vlas
  • Varna
  • Vnitrozemí
  • Zlaté Písky

Zařazení

  • Pláže
  • Ubytování
  • Památky
  • Jídlo a pití
  • Turistické zajímavosti
  • Historie
RSS zdroj