Přejít k hlavnímu obsahu
Bulharsko

Hlavní navigace

  • Bulharsko
  • O Bulharsku
  • Slevy na zájezdy
  • Německé CK
  • Fórum
  • Odkazy
  • Vyhledávání
  • Kontakt
Menu uživatelského účtu
  • Přihlásit se

Drobečková navigace

  1. Domů

Bulharsko - jídlo a pití

Bulharsko - pokrm "hamsi"

Bulharská kuchyně se stále řídí tradicí minulého století, tureckým vlivem a poctivou balkánskou kuchyní. Místní gastronomie je jedna z nejpestřejších kuchyní na Balkánu. Dáme vám také jednu dobrou radu, na jídlo se vydejte tam, kam nejvíce chodí místní obyvatelé. Ať už je to lidově zařízená hospůdka, dobrá restaurace s krajovými specialitami nebo hotelová restaurace, v níž se podávají tradiční pokrmy. Kde potkáte Bulhary, tam skvěle vaří.

Před jídlem si ale určitě dejte jako aperitiv místní nápoj rakija. Tato bulharská pálenka totiž patří k začátku každého dobrého jídla. Potom už následuje skutečná hostina. Třeba džuveč (směs zeleniny s masem), kjopoolu (lilkové pyré s ořechy) nebo šopský salát (směs zeleniny s ovčím sýrem) vás přesvědčí, jak rozmanitá je bulharská kuchyně. K dalším lahůdkám patří tarator (studená okurková polévka s jogurtem), skumrija a hamsi (grilované sardelky nebo makrely) a kavarma (pečené kousky masa s hříbky, brambory a cibulí).

Nabídku završují velmi sladké dezerty, jako například baklava, revane nebo kadaif. A samozřejmě nesmíte zapomenout na bulharské víno. U obce Evksinograd se pěstuje aromatické bílé víno, jehož skutečná barva je téměř zlatá. Z obcí Melnik, Vidin nebo Suhindol zase pocházejí těžší, suchá červená vína.

Bulharský dezert "kadaif"
Zařazení
Jídlo a pití

Geografie

  • Achtopol
  • Albena
  • Arkutino
  • Balčik
  • Bansko
  • Burgas
  • Carevo
  • Černomorec
  • Djuni
  • Kiten
  • Kranevo
  • Lozenec
  • Nesebar
  • Obzor
  • Pomorie
  • Primorsko
  • Ravda
  • Ropotamo
  • Sinemorec
  • Slunečné pobřeží
  • Sozopol
  • Svatý Konstantin
  • Svatý Vlas
  • Varna
  • Vnitrozemí
  • Zlaté Písky

Zařazení

  • Pláže
  • Ubytování
  • Památky
  • Jídlo a pití
  • Turistické zajímavosti
  • Historie
RSS zdroj