Jste zde

Domů » Svatý Konstantin

Svatý Konstantin

Svatý Konstantin - část pobřeží

Svatý Konstantin, celým bulharským názvem Sveti sveti Konstantin i Elena, je známé prázdninové letovisko na severu Bulharska. Je ale mnohem menší než třeba Zlaté Písky, Slunečné pobřeží nebo Albena. Byl dokonce první letoviskem na bulharském pobřeží Černého moře.
Doslovný překlad bulharského jména Sveti sveti Konstantin i Elena zní "Svatí Konstantin a Helena", zdvojení Sveti označuje větší počet svatých v názvu.

Sveti Konstantin leží 10 km severovýchodně od centra města Varna, kam se pohodlně dostanete místním linkovým autobusem. Protože je celé černomořské pobřeží severně od Varny zastavěné, napojuje se přímořské letovisko těsně na předměstí Varny. Místní písčitá pláž je přibližně 3,5 km dlouhá.

Hosté zde mohou spojit ideálním způsobem svoji dovolenou s pobytem v lázních. Termální prameny a minerální vody jsou klíčem k tomuto lázeňskému odpočinku v hojně navštěvovaných centrech balneoterapie. Ve zkratce se dá pouze uvést, že tady najdete svěží, krásné parky a klidné zátoky podél pláže.

Minerální prameny v tomto letovisku jsou proslavené pro své léčebné účinky. Kombinace lesní krajiny a mořského vzduchu, horké minerální vody a skvělých hotelů přitahuje každým rokem tisíce turistů. Centrem dění je ovšem Grand Hotel Varna, známý mimo jiné svými vynikajícími sportovními zařízeními.

Svatý Konstantin je známý především pro své minerální prameny, čímž se odlišuje od všech ostatních letovisek na pobřeží Černého moře. Sedm minerálních pramenů s teplotou od 40 do 60°C vyvěrá z hloubky 1800 - 2050 m ven a poskytuje celkový objem vody 175 litrů za sekundu. To je také důvod, proč zde najdete také minerální koupele (otevřené koupaliště) s teplou vodou.

Prázdninové místo se nachází na přirozeně vytvořených terasách, které jsou asi 15 m nad hladinou moře. Celá oblast je pokryta starými listnatými lesy, které sahají až k pobřeží. Hotely disponují bohatou nabídkou pro zábavu turistů (tenisové kurty, dětské koutky, fotbalová hřiště, koupaliště a bazény, venkovní i vnitřní). Město nabízí potřebnou infrastrukturu pro cestovní ruch (pošta, lékárna, zdravotní středisko, policejní stanice), na pláži je nabídka vodních sportů, jako např. vodní lyžování anebo surfování.

První pokusy o využití tohoto krásného pobřeží k rekreaci a léčbě se datují ještě do doby před osvobozením Bulharska (1878), vzhledem k dobrému klimatu, přírodním podmínkám a především k teplým minerálním pramenům. Například ruský cestovatel a historik Victor Tepljakov popsal ve své knize "Dopisy z Bulharska", jak si bohatí obchodníci z Varna pronajali pokoje v klášteře "Svatí Konstantin a Elena", aby zde strávili svojí letní dovolenou za zvuku harmoniky a tamburíny.

V roce 1907 bylo místo kolem kláštera krajskou správou ve Varně prohlášeno za lázeňské. V následujícím roce byly v jedné z přistavěných budov ke klášteru přivítáni první turisté a v roce 1930 se budova nazvala hotel Praha. Prázdninová sezóna tehdy trvala dva měsíce - od poloviny června do poloviny srpna.

S podporou císařovny Eleonory, druhé manželky bulharského cara Ferdinanda I., bylo v roce 1909 založeno první balneologické sanatorium pro děti s tuberkulózou. V sanatoriu se léčily děti od tří do patnácti let z celého Bulharska, bez ohledu na jejich sociální situaci. U 95% léčených dětí se zdravotní stav zlepšil nebo se dokonce zcela uzdravily.

V roce 1930 bylo v letovisku postaveno mnoho nových budov, byl vybudován poštovní úřad. Pohlednice z roku 1934 dokonce ukazuje restauraci – pivnici, kde byl taneční parket a orchestr, hrál se prvotřídní jazz a byla to na svou dobu malá senzace. Byla zavedena pravidelná autobusová linka z města do střediska, a to nejen kvůli pivnici, ale také kvůli alejím a malým parkům s květinami.

Resort Sveti Konstantin a Elena byl tehdy známý jako "perla na pobřeží Černého moře, a byl srovnáván s Francouzskou Riviérou. Bulharské černomořské letovisko bylo jediné svého druhu v zemi.

Geografie: 

Místo

Svatý Konstantin 43° 13' 49.0836" N, 28° 0' 38.25" E
Location

Bulharsko na Facebooku