Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Bulharsko - kuchyně a nápoje

Šopský salát
Autor: tablehopper

Typické bulharské jídlo začíná šopským salátem (шопска салата) nebo trakijskym salátem (тракийска салата), ke kterým se připíjí rakija a v létě se podává studená polévka tarator (таратор). Jako hlavní chod následuje kebapčeta - čevabčiči (кебапчета) nebo typická jehněčí pečeně čeverme (чеверме), kavarma kebap (каварма) a další grilované pokrmy. Hodování zakončuje baniza (баница) z listového těsta, na slaný či sladký způsob. Kromě toho je v bulharské kuchyni velmi populární pálivá směs koření čubrica (чубрица), pikantní směs z papriky a rajského protlaku ljutenica (лютеница) a zvláštní druh klobásy lukanka (луканка) a sucuk (суджук).

Bulharsko patří k zemím s nejdelší tradicí pěstování vína v Evropě. Thrákové přinesli před 5000 lety první révu z Blízkého východu až na Balkán. V Bulharsku je pět hlavních vinařských regionů: Dunajská rovina, která je domovem místních hroznů Gamza, středomořský region s nejlepšími bílými víny jako je Chardonnay, Sauvignon Blanc, Dimjat nebo Ryzlink, Údolí růží s odrůdou vína Kadarka a Thrácké údolí, pěstitelská oblast místní odrůdy Mavrud, dále Cabernet Sauvignonu a Merlotu. V údolí Struma a na jižních svazích pohoří Pirin roste velmi těžké a šťavnaté víno Melnik.

K nejlepším třem druhům místního piva patří Astika, Zagorka a Kamenica. Mezi nejznámější tvrdé destiláty patří Rakija (ovocná pálenka), Mastika (anýzový likér podobný ouzu, velmi oblíbený) a také bulharské koňaky jako Preslav, Pliska nebo Pomorie.

"Kavarma kebap"
Autor: Alesist

Bulharsko na Facebooku