Jste zde

Domů » Bansko

Bansko

Město Bansko leží na úpatí severovýchodní části pohoří Pirin, v blízkosti řeky Mesta, pod nejvyšší a nejkrásnější vápencovou oblastí v Bulharsku. Bansko je nejen jedním z míst nejbohatších na sníh v zemi, ale rovněž místem s bohatým architektonickým a historickým dědictvím.

Město je známé jako centrum pro horské sporty a lyžování, jsou zde moderní lyžařské vleky a nově postavená kabinková lanovka. Návštěvníci města zde poznají jedinečný bulharský folklór, který je typický pro tuto krajinu. Hosté si mohou odpočinout v příjemných a útulných hotelových zařízení, mohou ochutnat tradiční bulharské pokrmy a archivní vína.

Bansko je také rodištěm mnoha slavných bulharských myslitelů, básníků, malířů, a revolucionářů: např. Nikola Vaptsarov, Neofit Rilski, Paisiy Hilendarski, Nikola Furnadzhiev a další. Mezi zajímavé místní památky patří staré domy, které jsou dobrým příkladem zdejšího umění – dům Sharkova, Benita, Todorova a mnoho dalších. Historickým pokladem je středověký kostel Skonání Matky Boží s pozoruhodnými ikonostas z vyřezávaného dřeva a zvonice s městskými hodiny.

Mezi často navštěvované místa patří národní park Pirin s velkým množstvím jezer, vodopádů, jeskyní, stromů starých několik staletí a historických památek. Jmenujme například chráněné přírodní památky - Banderishki Skok, Demyanishki Skok, Yulski Skok, skalní útvar Svatba, jeskyně Banderica, 700 let staré stromy anebo architektonickou rezervaci Melnik.

Návštěvníci tohoto horského města budou atmosférou Banska neustále okouzlováni, a to natolik, že se budou muset příště opět vrátit do hlubokých lesů pohoří Pirin.

Geografie: 

Bulharsko na Facebooku