Jste zde

Domů » Varna

Varna a zajímavosti, 2. část

Dramatické divadlo ve Varně, Bulharsko
Autor: mjmkeating

Stavba Dramatického divadla v samém centru města byla dokončena před 100 lety a za vzor jí byla podobná stavba ve Vídni.

Divadlo se zde hrálo již v roce 1856 a bylo to pro francouzské vojáky během Krymské války.

Stará školní budova z přelomu 18. a 19. století byla přeměněna na Archeologické muzeum, ve kterém jsou umístěny pozoruhodné nálezy z prehistorie a rané historie dnešního Bulharska.

Obzvláště zajímavé jsou hrubě otesané kamenné figurky z thráckých dob.

Jsou zde také vystaveny nálezy z řecké éry, antické sochy, ale i hraniční či náhrobní kameny a několik thráckých jezdců.

V muzeum ale můžete vidět i vzácné předměty z Egypta, Řecka, Babylonu a ze Středomoří, které se dostaly obchodními cestami do města Odesos, jak se v dávných dobách Varna nazývala.

Muzeum národního obrození (18. a 19. století) se nachází v dobře zachovalém domě z roku 1861, který je sám o sobě kulturní památkou. Původně zde byla umístěna škola.

Muzeum bylo otevřeno v roce 1959 a v průběhu dalších let bylo rozšiřováno. V přízemí budovy jsou k vidění střípky z kostela archanděla Michaela a v patře si můžete prohlédnout exponáty ze 17. až 20. století.

V Mořském parku působí také Námořní muzeum. Exponáty muzea vás seznámí s bulharským námořnictvím, a to od dob založení bulharské flotily v roce 1878, až do současnosti. Pod širou oblohou uvidíte kanóny, staré kotvy a lodě.

Zajímavou návštěvu nabízí i Černomořské muzeum, které svůj provoz zahájilo roku 1932 a je jediným takovýmto zařízením v celém Bulharsku. Ve stovkách akvárií tady můžete obdivovat nejrůznější druhy ryb, medúzy, kraby, mušle, stejně jako sladkovodní živočichy.

Muzeum medicíny je jedinečným zařízením na celém Balkánském poloostrově. Bylo založeno v roce 1869 jako soukromá klinika s malou muzejní částí. Dnes zde nejrůznější léčivé rostliny, bylinky a lékařské přístroje poskytují návštěvníkům informace o vývoji metod léčení od starověku až po současnost.

Také Umělecko-historické muzeum disponuje mimořádně bohatou sbírkou. Mezi nejznámější exponáty bezpochyby patří slavný zlatý poklad z Varny. Jednotlivé kousky jsou staré více než 6000 let, a patří tedy k těm nejstarším výrobkům ze zlata na světě.

Dalšími zajímavými místy ve Varně je věž s hodinami (z roku 1880), planetárium, pantheon, a mnoho dalších kostelů, bohatě zdobených freskami a ikonami. Mezi centrem a pobřežím se rozkládá oblast, kde můžete ještě dnes obdivovat mnoho starých secesních fasád, částečně ale poničených "zubem času".

V okolí města Varna jsou také zajímavé cíle k výletům. Například cca 18 km daleko u staré silnice do Sofie, leží staré skalní osídlení Pobiti Kameni a také ortodoxní klášter Aladža v přírodním parku Zlaté Písky.

Hodinová věž ve Varně, Bulharsko
Autor: Chris Price
Archeologické muzeum ve Varně, Bulharsko
Autor: Sitomon
Geografie: 

Místo

Archeologické muzeum, Varna 43° 12' 26.964" N, 27° 54' 54" E
Location

Bulharsko na Facebooku