Jste zde

Domů » Varna

Varna a zajímavosti, 1. část

Pohled na bulharské pobřežní město Varna
Autor: vnslavov

Katedrála Nanebevzetí Panny Marie (Sveta Bogorodica) je hlavní dominantou pobřežního města Varna v Bulharsku.

Je to druhá největší pravoslavná stavba svého druhu v zemi, která stojí přímo v městském centru u Divadelní aleje.

Byla postavena v roce 1886 bulharskými architekty, vysvěcena byla ale až roku 1910, protože vlastní stavba i nástěnné malby zabraly spoustu času.

Dřevořezbářské práce na oltáři a na biskupském trůnu jsou dílem mistrů Debarovy školy z Makedonie. Poslední nástěnné malby byly dokončeny dokonce až v roce 1950.

Původní římské lázně najdete v centru města. Nechal je postavit ve 2. století císař Antonius Pius a plně fungovaly až do vpádu Barbarům v 5. století. Dnes jsou zrestaurovány a zakonzervovány, a je sem povolen vstup zdarma za účelem prohlídky.

Podlahu pokrývaly mramorové desky a v některých místnostech byly stěny zdobeny mozaikou a mramorem. Se svojí rozlohou cca 7000 m2 byly lázně největší na Balkánském poloostrově. V blízkosti se nacházejí byzantské termální lázně ze 4. - 6. století, které byly napájeny horkými prameny.

V kostele sv. Atanase ze 13. století, který stojí hned vedle římských lázní, je vystavena impozantní sbírka ikon z doby bulharského národního obrození.

Samotný kostel je bohatě vyzdoben freskami a ikonami, oltář a biskupský trůn jsou vyřezány ze dřeva.

Jednou z nejzajímavějších lokalit ve městě Varna je bezpochyby park Mořská zahrada (Morska Gradina).

S jeho stavbou se začalo koncem 19. století a dokončen byl v roce 1908. Byly sem také umístěny busty některých významných osobností z 18. a 19. století.

Dnes je zde v provozu amfiteátr, astronomický komplex s observatoří, planetáriem a věží, hřiště, dráha se šlapacími loďkami pro děti a zoo. V letním divadle se zase koná celá řada zajímavých kulturních akcí včetně hudebního festivalu anebo mezinárodní baletní soutěže.

V parku stojí ruský pomník, postavený na počest padlých ruských vojáků, kteří obětovali svůj život za osvobození Varny.

Pláž pod parkem byla vybudována na počátku minulého století, patří k ní i balneologická lázeňská zařízení, nábřeží, restaurace a diskotéky.

Kostel sv. Mikuláše (Sveti Nikola) stojí v blízkosti Mořského parku a pochází z roku 1866. Zajímavé jsou především nástěnné malby a ikony mistrů různých bulharských malířských škol.

Nejdelší bulharský most, Asparuchův most, spojuje čtvrť Asparuchovo se zbytkem města nad kanály mezi Černým mořem a Varenským jezerem. Provozuje se zde bungee-jumping, ale most je zároveň nazývaný jako "Most sebevrahů".

Východně od mostu se rozprostírá Varenský záliv a mys Galata, západním směrem se nachází Varenské jezero.

U silnice, která vede k přímořským letoviskům Svatý Konstantin, Zlaté písky a Albena, stojí Palác kultury a sportu, kde se konají jak sportovní soutěže, tak i koncerty a výstavy.

Kopie tohoto paláce byla bulharskými architekty postavena i v hlavním městě Nigérie, v Lagosu, kde tato stavba slouží jako palác kultury.

Nedaleko parku, v místním delfináriu "Festa Dolphinarium", můžete vidět několikrát denně představení s cvičenými delfíny.

Katedrála Nanebevzetí Panny Marie ve Varně
Autor: Marcin Chady
Geografie: 

Místo

Katedrála ve Varně 43° 12' 18.7128" N, 27° 54' 35.8236" E
Location

Bulharsko na Facebooku