Jste zde

Domů » Pomorie

Pomorie

Pomorie
Autor: ztephen

Pomorie je bulharské pobřežní město, ležící na pobřeží Černého moře v oblasti Burgasu. Město se rozkládá v Burgaském zálivu, na 5 km dlouhém poloostrově. Najdete ho asi 20 km severně od města Burgas, 8 km od letiště a asi 18 km jižně od letoviska Nesebar. Žije zde kolem 15 tisíc obyvatel a je vyhledávaným turistickým centrem.

Ze severu je místo obklopené stejnojmenným jezerem. Ze solné pánve jezera se již od dávných dob získávala sůl, která se používá pro své léčebné účinky k místním bahenním koupelím.
Obec je rozdělena na dvě části kanálem, který spojuje jezero a Černé moře.Východní část tvoří staré město (Star grad) a západní část nové město (Nov grad).

Pomorie je obklopeno vinicemi a ovocnými sady a je jedním z nejznámějších přímořských letovisek v Bulharsku. Ve starém městě ještě dnes existují typické dlážděné uličky a charakteristické černomořské domy z 19. století ve stylu bulharského obrození. Dvoupatrové domy jsou většinou přibližně čtvercového tvaru, s valbovou střechou, přízemí je z bílého kamene, horní část z tmavého dřeva. Mezi starou a novou částí stojí klášter sv. Jiří.

Od konce komunistické vlády se cestovní ruch v Pomorie a okolí silně rozvíjí. Město dnes navštěvují především rodiny s dětmi, které oceňují ubytování v blízkosti pláže. Na rozdíl od nedalekého Slunečního pobřeží a poloostrova Nesebar se ale ještě nestalo cílem masového turismu. V posledních letech se tu také stala oblíbenou dovolená ve stylu wellness. Léčivé bahno z jezera využívají nově vzniklá sanatoria pro léčbu nervových, žilních nebo kloubních potíží.

Oblast je také známá pro svá vynikající vína. Město se nachází v oblasti Černomořského vinařského regionu, který je charakterizován dlouhým a mírným podzimem. Jsou zde pěstovány obzvláště odrůdy Dimjat, Ryzlink rýnský, Muškát Ottonel, Trebbiano, Sauvignon blanc, Cabernet Sauvignon, Chardonnay a Tramín.

Vinařství Černomorsko Slato (Černomořské zlato) má své sídlo právě zde a je jedním z největších podniků v Bulharsku. Vyrábí nejen kvalitní vína, ale také nejlepší Grosdowa - Rakiju (hroznovou brandy) vůbec. Staré zvyky spojené s pěstováním vína jsou tady stále velmi živé, jako např. tradiční rituály prořezávání v únoru, na svátek Trifóna Saresana, patrona vinařů a vína.

Severně od města je přírodní park, který je součástí „Burgaských mokřadů“. U jezera, které je vlastně lagunou, zimuje řada ptáků. V rezervaci je také několik ptačích observatoří, které jsou volně přístupné.

Pomorie - pobřežní promenáda
Autor: ztephen
Geografie: 

Místo

Pomorie 42° 33' 21.5316" N, 27° 38' 32.3808" E
Location

Bulharsko na Facebooku