Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Podnebí, 1. část

Bulharsko - mlhou zahalené pohoří
Autor: Stormhater

Klima

V Bulharsku převažuje mírné kontinentální klima. Pouze v jižních částech země a podél pobřeží Černého moře je cítit jakýsi přechod ke klimatu středomořskému. Dunajská nížina je naproti tomu více ovlivněna klimatem evropského kontinentu. Tento rozdíl je způsoben balkánskými horami, které se zde rozprostírají od západu na východ a tvoří tak výrazný předěl v počasí.

Teploty

Průměrné teploty dosahují v červenci 23 – 25°C a jižně od balkánských hor to může být až 28°C. Léta u Dunaje bývají vysloveně horká a není vůbec žádnou výjimkou ani teplota kolem 30°C. V zimě však mohou teploty klesnout i na -7°C.

Průměrná roční teplota je 10,5°C, nejnižší teplota zde byla naměřena v roce 1947, kdy rtuť teploměru klesla až na - 38,3°C. Nejvyšší teplota byla v Bulharsku naměřena v létě roku 1916 v obci Sadovo, kde bylo 45,3°C. V hlavním městě Sofie teploty stoupají v červenci a v srpnu na hodnoty 28°C, v lednu se ochladí na přibližně 3°C.

Srážky

Nejdeštivějšími měsíci jsou květen, říjen a listopad. V horách však může spadnout několikrát více srážek, než je průměr, až 1.000 mm za rok. Na pobřeží Černého moře však spadne jen asi třetina tohoto množství.

Výběr období pro dovolenou

Jako turistická destinace je Bulharsko využíváno po celý rok. Milovníci kultury, kteří chtějí prozkoumat západ země, by si měli zvolit za termín své návštěvy pozdní jaro.

Kdo chce plavat v moři a užívat si letní bezstarostnosti na plážích v Bulharsku, například na Slunečném pobřeží či na Zlatých Píscích, nechť přijede v období od června do září.

Aktivní rekreanti zřejmě dají přednost pozdnímu létu a podzimu, kdy bulharské lesy září světlými barvami a teploty jsou ideální pro pěší turistiku i pro cykloturistiku. V zimě si tady zase na své dozajista přijdou všichni lyžaři.

Klimatické dělení

Zeměpisná poloha na Balkáně způsobuje opravdu veliké klimatické rozdíly v jednotlivých částech země. Bulharsko lze rozdělit do celkem pěti klimatických zón.

1. Sever

Sever Bulharska a oblast kolem jeho hlavního města Sofie má mírné kontinentální klima. Charakteristické jsou zdejší horká léta a chladné zimy, často s velkým množstvím sněhu. Sucho, mráz, vítr a krupobití často může zničit i část úrody.

Bulharsko - zářící slunce nad pohořím
Autor: Stormhater

Místo

Sadovo 42° 8' 1.626" N, 24° 56' 19.9176" E
Location

Bulharsko na Facebooku