Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Pár receptů, 1. část

Pro ty, kteří chtějí alespoň malou ukázku bulharské domácí kuchyně, snad poslouží pár typických bulharských receptů k vyzkoušení:

Předkrmy

Šopska salata - míchaný salát
Tarator - studená okurková polévka
Losovi Sarmi - plněné vinné listy nebo papriky

Hlavní jídla

Kebabčeta - pikantní rolovaná sekaná
Kavyrma - aromatický guláš se zeleninou a s rajčatovým protlakem
Džuveč - pikantní směs brambor, masa a míchané zeleniny pečená v hrnci

Dezerty

Baklava - typické bulharské listové těsto
Malebi - jednoduchý zákusek
Tikvenik - slavný dýňový závin

Dober Apetit!

Recepty

Šopska salata

Přísady: 3 - 4 rajčata, jedna okurka, 4 – 5 papriček, 1 cibule, 150 g balkánského sýra ve slaném nálevu ("Sirene"), petržel, ocet, slunečnicový olej a sůl.

Příprava: Očistíme a omyjeme papričky. Nakrájíme je na malé plátky a přidáme nasekané a na kostičky nakrájená rajčata, okurku a cibuli. Přidáme sůl, olej a ocet a vše důkladně promícháme. Salát se podává v podobě pyramidy, která se posype ještě jemně nasekanou petrželkou a strouhaným sýrem.

Tarator

Tarator je studená polévka, která se nevaří. Z tohoto důvodu se hodí zejména pro horké letní dny. Tarator se může servírovat okamžitě, nebo ho lze ještě trochu zchladit. Konzumuje se samostatně, nebo jako příloha ke grilovanému masu.

Přísady: 1 - 2 malé salátové okurky (350 - 400 g), 400 g jogurtu, 2 stroužky česneku, kopr, vlašské ořechy, slunečnicový olej, sůl.

Příprava: Umyjeme okurky a nakrájíme je na malé kostičky. Pak přidáme dvě polévkové lžíce hrubě nasekaných vlašských ořechů, dva stroužky prolisovaného česneku, jemně nasekaný kopr a trochu slunečnicového oleje.

To celé podle vlastní chuti osolíme a nakonec přidáme jogurt. Když budeme mít po ruce tučný jogurt, zřeďme jej s trochou vody a ochutnejme. Pak lze ještě jednou podle potřeby osolit.

Pálivé papričky plněné vejcem a sýrem

Přísady: 1 kg červených papriček, 6 vajec, 250 g balkánského sýra ve slaném nálevu ("Sirene"), petržel, slunečnicový olej, sůl.

Příprava: Omyjeme a oloupeme papriky. Rozdrobíme sýr a promícháme se čtyřmi rozšlehanými vejci. Papričky naplníme směsí, obalíme je ve strouhance a v rozšlehaných vejcích a pak smažíme na rozpáleném oleji. Plněné papričky podáváme posypané jemně nasekanou petrželkou.

Kebabčeta

Přísady: 1 kg mletého masa (60 % vepřového a 40 % telecího), 2 cibule, půl čajové lžičky kmínu, pepř a sůl.

Jednoduchý zákusek Malebi
Autor: baboon

Bulharsko na Facebooku