Jste zde

Domů » Nesebar

Nesebar a památky, 2. část

Kostel sv. Štěpána v Nesebaru
Autor: Sitomon

Kostel sv. Jana Křtitele (sv. Ioan Krastitel) je typický svou křížovou kopulí a pochází z 11. století. Má hlavní loď a dvě lodě postranní. Celou kopuli nesou 4 kamenné sloupy. Až do dnešní doby se v tomto kostele dochovaly fresky ze 13. století a dnes tu sídlí malé archeologické muzeum.

Kostel svatého Štěpána, nebo též Nový Metropolitní kostel, stojí v blízkosti přístavu a pochází z 10. století. Jde také o kostel trojlodní. Průčelí tohoto kostela bylo působivě vyzdobeno a později udávalo tón typickému vzezření kostelům po celém městě Nesebar v Bulharsku.

Glazované keramické postavy různých barev, plastické ornamenty a smaltované destičky byly vloženy do vnějších zdí kostela, čím ve své podstatě ještě více vynikly jednotlivé architektonické prvky a současně byly od sebe navzájem zajímavým způsobem odděleny. Fresky pocházejí ze 14. a 15. století, biskupský trůn a ikonostasy jsou vyrobeny ze dřeva a dokončeny byly až v 17. století.

V kostele svatého Theodora dosáhl nový styl malby svého vrcholu. Ačkoliv se do současnosti dochovaly pouze dvě zdi z původního kostela (kostel byl nově zrestaurován), je zde zcela jasně vidět jeho charakteristický sloh.

Ozdoby a dekorace jsou zcela jedinečné ve svém tvaru i barvě a jejich různorodost ještě umocňuje vzájemné působení jednotlivých prvků. V podobném stylu byl vyzdoben i kostel sv. Paraskevy.

Je to malý kostel s jednou kostelní lodí, jenž je bohatě zdobený keramickými ornamenty. Římsy s malými oblouky podpírají téměř hravým způsobem horní část kopule. Ruiny kostela archandělů Michaela a Gabriela dodnes svědčí o mimořádně zajímavé architektuře stavby kopule.

V centru starého města stojí kostel Všemohoucího (Pantokrator) s křížovou kopulí na čtvercových základech. K nepochybně nejkrásnějším kostelům patří kostel sv. Jana Aliturgetose, který se tyčí vysoko nad přístavem. Trojlodní stavba zaujme bohatě zdobenou fasádou, což je nejvíce patrné na východní straně, natočené směrem k Černému moři.

Ve městě Nesebar se dochovalo mnoho pozůstatků pevnostních hradeb, pravoúhlé i okrouhlé věže a velká část z původní středověké dlažby (méně již z časů římských a řeckých), opevnění z různých epoch, ruiny správních budov i jiných staveb. Ačkoliv město samo o sobě není nijak velké, uvádí znovu a znovu své návštěvníky doslova v úžas.

Město má také mnoho zachovalých, historických světských staveb. Je to asi 80 budov, které byly postaveny v době bulharského národního obrození v 19. století. Tyto domy patří do takzvaného "typu Černé moře".

Suterén tvoří silné kamenné zdi, horní patra byla postavena ze dřeva. Přízemí sloužilo jako sklad, vinný sklípek nebo k ochraně za horkých letních dní. V prvním patře se nacházely obytné prostory. Mezi nejlépe dochované domy patří Muskojani, dům kapitána Pavla nebo dům Skulev. Za vidění stojí také zrestaurované větrné mlýny.

Hornatá oblast na sever a na západ od města byla určena pro stavbu pevností a hradeb, které chránily region a pobřežní cestu Via Pontica před útočníky ze severu. Kromě městského opevnění Nesebaru jsou v oblasti pozůstatky dalších 20 pevností, 5 strážních věží a tří pozemních valů.

Kostel Všemohoucího (Pantokrator) v Nesebaru
Autor: westher
Geografie: 

Místo

Kostel Všemohoucího (Pantokrator), Nesebar 42° 39' 31.9968" N, 27° 43' 59.6388" E
Location

Bulharsko na Facebooku