Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Melnik

V jihozápadní části pohoří Pirin v Bulharsku stojí Melnik, nejmenší bulharské město.

Leží 150 km jižně od bulharského hlavního města Sofie a 20 km severně od hranice s Řeckem.

Zajímavými útvary v okolí jsou strmé, podivně tvarované pískovcové skály, ve tvaru připomínajícím pyramidy.

V průběhu 17. a 18. století byla oblast důležitým centrem pro pěstování vína a tabáku.

Z této vinařské oblasti pochází stejnojmenná odrůda vína Melnik, která se dá označit jako jedna z nejlepších v Bulharsku.

Místní silné červené víno se v minulosti pilo i ve Francii, Španělsku, Itálii anebo v Rakousku. Pil ho dokonce britský premiér Winston Churchill.

Přibližně před 100 lety mělo město asi 1300 domů, více než 70 kostelů a 20 tisíc obyvatel.

Dnes má obyvatel jen necelých 300 a využívány jsou jen asi 3 kostely. I přes tak nízký počet obyvatel si status města dosud zachovává z historických důvodů.

Městečko je totiž pro své návštěvníky zajímavé pro svou starobylou atmosféru, díky které se můžete ponořit do slavné minulosti.

Charakteristické jsou zdejší bílé domky v architektonickém stylu bulharského obrození. Centrální náměstí je lemované tavernami a krásně malovanými kamennými domy s horními patry vyzdobenými dřevěnými balkóny.

Předpokládá se, že základní kameny místa položili Thrákové. Na dlážděných ulicích mùžete postupně vidět další "stopy", které poté zanechali Slované, Bulhaři, Řekové, Římané a Turci.

Melnik nabízí celou řadu památek, a je uveden spolu s Historickým muzeem, Kordopulovským domem, Roženským klášterem a stejnojmennou sousední vesnicí Rožen mezi 100 národními turistickými lokalitami v Bulharsku.

Historické muzeum bylo ještě donedávna umístěno v Pašovském domě, který byl postaven v roce 1815. Muzeum je pobočkou Historického muzea Sandanski a prezentuje například historii výroby vína v regionu a místní život v období bulharského obrození, zejména řeckých rodin.

K vidění je zde i etnografická sbírka, která se zaměřuje na oblast Pirin - Makedonie, nebo také nálezy z doby kamenné.

Kordopulovský dům byl vybudován v roce 1754 bohatým řeckým obchodníkem jménem Manol Kordopulov a je jedním z význačných domů v Bulharsku ve stylu architektury bulharského obrození.

V jeho vinném sklípku, vykopaném od domu přes tunel do sousední hory, je dnes umístěna výstava. Tento vinný sklep patří k největším v obci.

Vystaveny jsou tu obrovské vinné sudy a k vidění je i interiér domu s ornamenty, nástěnnými malbami, řezbářskými pracemi a malbami na skle.

Další zajímavou stavbou je Byzantský dům, jedna z nejstarších dochovaných civilních budov ze středověku na Balkánském poloostrově. Byl pravděpodobně postaven ve 12. nebo 13. století jako bulharská pevnost.

Pašův dům nechal postavit Ibrahim bej, který se řadil k nejbohatším bejům během osmanského panování.

Středověkou pevnost, která byla prohlášena kulturní památkou, najdete asi 1 km jižně od města, na kopci Sveti Nikola. Pochází z 11. století, v letech 1215/1218 byla přestavěna a při dobytí Osmany zničena.

Do současné doby se zachovala jen část východní zdi, která je v některých místech až deset metrů vysoká.

Asi 6 km od města stojí Roženský klášter, kam směřují kroky mnoha návštěvníků. Stavba pochází ze 13. století a ještě dnes je poměrně dobře zachovalý.

Současná budova pochází z 19. století. Můžete si odtud vychutnat výhled na pohoří Pirin a Belasica, a na pískovcové kopce ve tvaru pyramid, které byly vytvořeny erozí jílovité půdy.

Domky v městečku Melnik, Bulharsko
Autor: donald judge
Geografie: 

Místo

Melnik 41° 31' 23.0448" N, 23° 23' 35.3796" E
Location

Bulharsko na Facebooku