Jste zde

Domů » Kranevo

Kranevo

Část města Kranevo

Kranevo je pobřežní vesnice na severním bulharském pobřeží u Černého moře, je součástí obce Balčik v Dobričské oblasti. Leží asi 24 km severně od Varny, nedaleko letoviska Albena, a zároveň v historické oblasti Jižní Dobrudža. V letech 1913 - 1940 byla součástí Rumunska, byla jeho nejjižnější osadou.

Osada byla založena ve starověkém období, pravděpodobně Thráky, a v dalším období byla součástí římské, bulharské i Osmanské říše. Během osmanské nadvlády se jmenovala Ekrene.
3 km jižně od obce se nachází významný maják na mysu Ekrene. Kranevo žije v průběhu léta z turistického ruchu, díky blízkosti Albeny a příznivějším cenám.

Pláže s jemným pískem a křišťálově čistou vodou poskytují výborné podmínky pro vaši dovolenou. Mnoho malých hospůdek s rybími specialitami se snaží s tou nejlepší péčí postarat o veškeré pohodlí svých hostů po jejich dlouhém dni plném koupání. Noční kluby, bary a kavárny se otevírají hostům již v ranních hodinách.

Místní obyvatelé tuhle vesničku také znají jako místo organizování letních táborů pro děti.
Zajímavostí je, že podle tohoto bulharského letoviska se jmenuje skalnatý bod Kranevo Point na ostrově Tower Island v souostroví Palmer na Antarktidě.

Geografie: 

Místo

Kranevo 43° 20' 36.8556" N, 28° 3' 15.7104" E
Location

Bulharsko na Facebooku