Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Krajmorie

Turistické letovisko Krajmorie se nachází na pobřeží Černého moře v Bulharsku.

Leží v zátoce Čengene Skele Burgaského zálivu, v blízkosti dálnice Burgas - Carevo.

Od města Sozopol je vzdálené cca 25 km a od centra města Burgas asi 10 km.

Letovisko nabízí svým návštěvníkům vše, co ke skvělé dovolené u moře potřebují.

Najdete tady hotely i penziony, restaurace a noční kluby, supermarkety i obchody se suvenýry.

V roce 2009 byla při vykopávkách na dnešním poloostrově "Faros" v Krajmorie objevena středověká tvrz Poros, který měla svůj vlastní přístav.

Pevnost chránila malou zátoku, která je dnes oddělená ostrohem od Černého moře a v pozdní antice a středověku představovala bezpečný přístav pro města Develtum a Skafidia.

Kromě pevnosti tu byl postaven také klášter. Někteří historici se domnívají, že ho nechala postavit byzantská císařská rodina ve 13. století.

Dnešní městečko bylo založeno roku 1913 bulharskými uprchlíky z balkánských válek z východní a západní Thrákie a z Makedonie jako uprchlický tábor.

Osada se původně nazývala Kafka. V letech 1921-22 přicházeli další uprchlíků ze západní Thrákie. Během této doby představoval Burgas největší bulharské uprchlické město.

V roce 1929 se z uprchlického tábora Kafka stala Nadežda (v překladu "naděje"), která byla o 20 let později přejmenována na Krajmorie.

Od 80. let minulého století se místo začalo rozvíjet i turisticky. Zejména rodiny s dětmi tady ocení jemný písek na pláži a jen pozvolna se svažující pobřeží.

K ubytování se nabízí několik menších hotelů, ale převažují spíše soukromé penziony a apartmány. Jižně od pláže se nachází kemp, který je známý pro každoroční setkání bikerů.

Přírodní chráněné oblasti Uzungeren a Poda, stejně jako část Burgaských jezer, se nacházejí v těsné blízkosti letoviska. Asi 5 km jižním směrem je další přírodní rezervace Čengene Skele, park Rozenec a malý rybářský přístav.

Díky své poloze se letovisko stalo oblíbeným cílem lodních výletů po Černém moři. Romantická cesta lodí na jediný obydlený bulharský ostrov Sveta Anastasija odtud trvá jen asi 20 minut.

V letech 1945 - 1990 se ostrůvek jmenoval Bolševik, na počest toho, že zde ve 20. letech byli umístěni političtí vězni. Byli vězněni v bývalém klášteře, ze kterého později komunisté udělali muzeum.

Po pádu železné opony se ostrov vrátil ke svému původnímu názvu a dnes je opět ve vlastnictví bulharské pravoslavné církve.

Najdete zde maják, restauraci, malé přístavní molo a několik možností k ubytování. Dostanete se sem lodí z Burgaského přístavu.

Místo

Pláž v Krajmorie 42° 26' 43.9836" N, 27° 29' 32.0244" E
Location

Bulharsko na Facebooku