Jste zde

Domů » Nesebar

Dovolená v Nesebaru, 2. část

Část bulharského letoviska Nesebar

V období turecké nadvlády byly téměř všechny křesťanské svatostánky systematicky přestavěny na muslimské. Mnohé ruiny jsou pak důkazem trpkých bojů. Své stopy na zdejších architektonických památkách ale také zanechal zub času a zdejší povětrnostní podmínky. Dnes je město zapsáno na Seznam památek UNESCO.

Nové město také nabízí spoustu zajímavých atraktivit. Můžete zde vyzkoušet různé vodní sporty, jako například vodní lyže, skútry, plachtění, surfování, nebo jízdu na banánu. Na pevnině si pak můžete zahrát tenis nebo plážový volejbal.

V přístavu se nachází mnoho malých kiosků a restaurací, které nabízejí čerstvé pečené ryby. V celém letovisku je široká nabídka dobrých restaurací, taveren, barů a kaváren.

V letní sezóně dosahují teploty 28 až 30 stupňů a voda má teplotu mezi 20 a 26 stupni. Pokud není zrovna to nejlepší počasí ke koupání, dají se zde podnikat pěkné pěší výlety. Například podél pobřeží k Zlatým pískům. Cesta trvá jednu až dvě hodiny, podle toho, kam až chcete dojít.

Je také možné nasednout na loď a do Zlatých písků plout po moři. Lodě mezi těmito středisky pendlují téměř neustále. Jízda lodí je ale o něco dražší než cesta linkovým autobusem.

Kvůli bohatému a hlavně dobře zachovalému kulturnímu dědictví láká Nesebar mnoho zahraničních turistů. Především v červenci a srpnu je město celkem přeplněné a tomu odpovídají také ceny. To je asi nejpatrnější v centru, kde jsou ceny ubytování velmi vysoké. Levnější ubytování lze najít v menších vesnicích nedaleko, například v Ravdě.

Stranou od obrovských hotelových komplexů se nachází stejnojmenný poloostrov, který je s pevninou spojen jen úzkým pruhem. Právě na tomto poloostrově leží nádherné kulturní centrum města, které můžete prozkoumat buď sami nebo se přidat ke skupině s průvodcem.

Všude v centru Nesebaru natrefíte na malé obchůdky, které nabízejí jednoduché, ale pěkné výrobky za příjemné ceny. Většina značkového zboží je ale padělaná. V obchodech se suvenýry si lze zakoupit nejrůznější ukázky bulharské kultury.

Prohlídku Nesebaru lze zakončit v některé z restaurací na pobřeží. Zde můžete ochutnat třeba oslí mléko nebo výborně připravené ryby.

Bulharské letovisko Nesebar s kostelem
Geografie: 

Místo

Poloostrov Nesebar 42° 39' 32.922" N, 27° 44' 11.5368" E
Location

Bulharsko na Facebooku