Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Bulharská vína, 2. část

Láhve bulharského vína

Vína z oblasti Černého moře:

Pobřeží Černého moře ve východní části Bulharska je nejen skvělým místem pro vaší letní dovolenou, ale také domovem těch nejlepších druhů vín, která jsou v Bulharsku vyráběna. Vděčí za to dlouhému a teplému podzimu, který je typický pro tuto zeměpisnou polohu. Ten stimuluje tvorbu cukru v hroznech, které jsou tak vhodné k výrobě vysoce kvalitních polosuchých bílých vín.

V tomto bulharském regionu se s úspěchem pěstují zejména odrůdy Muškát Ottonel, Dimyat, Chardonnay, Ugni Blanc, Sauvignon Blanc a Tramín, a kvalita všech těchto černomořských odrůd je opravdu znamenitá. Nejlepší pověsti se těší především suchá a polosuchá vína, jež plně uspokojí i ty nejvyšší nároky opravdových znalců.

Vína pěstovaná na pobřeží se vyznačují zcela osobitou plnou chutí a elegantní svěžestí. Ti skuteční znalci vína pak zcela jistě ocení u zmíněných regionálních odrůd jejich typickou ovocnou příchuť. Vaše dovolená na pláži se tak může současně stát i zajímavým nahlédnutím do vinařské kultury tohoto regionu. Známými letovisky jsou např. Burgas, Slunečné pobřeží nebo Zlaté písky.

Vína z oblasti Růžového údolí:

Růžové údolí (Rozova dolina) se rozkládá asi 200 kilometrů východně od hlavního města Sofie, v centrální části země. Na sever od údolí se tyčí balkánské hory a na jihu pak východní úpatí pohoří Sredna Gora.

Od východu k západu je Růžové údolí velmi široké a zdá se, jako by to byla skoro rovina. Tvoří jej v podstatě dvě říční údolí, údolí řeky Strjamy na západě a údolí řeky Tundžy na východě. Centrem Rozove doliny je Kazanlak s růžovým květem ve znaku, kde můžete navštívit i muzeum zaměřené na pěstování růží.

V údolí se pěstuje hlavně suché a polosuché bílé víno. Červené víno se tu vyskytuje také, ale takovéto vinice zůstávají svou rozlohou daleko za plochami vinic s vínem bílým. Na vinicích převládají odrůdy Muškát, Ryzlink, Rkaciteli, Cabernet Sauvignon, Merlot a Misket.

Zdejší vína jsou charakteristická silným ovocným aromatem a svěžím, harmonickým buketem. Výjimečnou odrůdou je pak místní červený muškát, jedno z nejlepších vín v zemi.

Růžové údolí je kromě pěstování vína proslulé ještě dalšími hospodářskými aktivitami. Jak již napovídá sám název, je známé i pěstováním růží. Na kilometry dlouhých polích se tady pěstují růže pro jejich průmyslové zpracování.

Údolí je již od roku 1750 nejdůležitější oblastí pro výrobu růžového oleje a ještě dnes představuje produkce tohoto neobvyklého obchodního artiklu Bulharska celých 70% světové produkce. Milovníci růží by sem měli upřít svou pozornost zejména během sklizně, tedy v květnu a v červnu, kdy se tu opravdu všechno točí jen kolem růží a všude je cítit jejich nádherná vůně.

Místo

Kazanlak 42° 37' 4.7316" N, 25° 23' 59.5536" E
Location

Bulharsko na Facebooku