Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Bulharská kuchyně

Bulharsko a šopský salát

Současná bulharská kuchyně vychází z kulinářského umění a tradic již z minulých staletí. Své stopy zde také zanechal turecký vliv a vydatná balkánská kuchyně. Bulharská kuchyně tak patří se svými typickými pokrmy k nejrozmanitějším kuchyním celého Balkánu. Určitě neuděláte chybu, když zajdete na jídlo do některé z místních hospůdek, kam se chodí najíst i místní obyvatelé. Tam totiž většinou dostanete opravdu ty pravé místní speciality.

Pokud se vypravíme do nějaké typické bulharské restaurace, měli byste ochutnat tamní "Šopska salata". K němu se podává čerstvý chléb přímo z trouby, na tenké plátky nakrájená lukanka, vzduchem sušená klobása a nejrůznější druhy sýrů. Vše se pak velmi umně naservíruje na keramický podnos. Na závěr nesmí chybět palačinky s medem a s vlašskými ořechy.

Vaše chuťové pohárky si v zemi Bulharsko přímo dokonale přijdou na své: Bulharská kuchyně je známá po celém světě svými vynikajícími a pestrými pokrmy. Ačkoli byla silně ovlivněna řeckou a tureckou kuchyní, nabyla zcela osobité a různorodé povahy. Charakteristickými rysy bulharské národní kuchyně jsou jednoznačně ostré aroma a pikantní chuť. Čekají vás zde opravdu vzrušující kulinářské zážitky a místní kuchyni přijde na chuť snad úplně každý.

Jídla jsou velmi chutná, kořeněná a pestrá, s celou širokou paletou těch nejrůznějších chutí a vůní. Před jídlem si ale určitě dejte rakiji, která v Bulharsku patří na začátek každého dobrého jídla. To, co následuje pak, by se dalo lehce zaměnit s nějakou slavností. Příkladem typického bulharského menu může být "giveč" (zelenina s masem), pečivo s pomazánkou kjopol, lilkem a oříšky nebo šopský salát či jiný míchaný salát s ovčím sýrem.

Na základě toho, co dává místní země lidem, tedy velké množství ovoce a živočišných produktů, má stejně jako mnoho jiných národních kuchyní i ta bulharská svůj vlastní charakter. Ať už je to čerstvé ovoce a zelenina, šťavnaté maso, grilované nebo smažené s pikantní omáčkou či třeba chutná vegetariánská jídla. Také bulharský sýr je znamenitý a nesmíme zapomenout ani na výborný bulharský jogurt.

Jen pro malé představení opravdu znamenité bulharské kuchyně uvádíme pár typických příkladů místních jídel:

• Banska kavyrma - maso a zelenina společně dušené v keramickém hrnci
• Rodopsko čeverme - pečené jehněčí na grilu na otevřeném ohni
• Thrácké katmi - speciální typ palačinky
• Dobrudžanska supa - polévka z dunajských ryb s mušlemi

Nezvyklý gurmánský zážitek slibuje tarator, studená polévka s okurkou a jogurtem, koprem, česnekem a vlašskými ořechy. Dále pak skumrija a hamsi, grilované černomořské sardinky a makrely nebo kavarna, kousky masa s houbami, brambory a cibulí. To celé je pak zakončeno velmi sladkými, tureckými zákusky, baklavou, revane nebo kadaifem.

Nesmíte samozřejmě zapomenout ani na bulharské víno. Třeba vinice v oblasti Evksinogradu produkují velmi aromatické bílé víno, které má skoro zlatou barvu. Z oblastí Melnik, Vidin nebo Suhidlo pocházejí pak trochu těžší a sušší červená vína.

Bulharská polévka tarator
Bulharský dezert baklava
Autor: Tavallai

Místo

Melnik 41° 31' 28.6608" N, 23° 23' 31.7148" E
Location

Bulharsko na Facebooku