Jste zde

Domů » Zlaté Písky

Zlaté Písky a zábava, 2. část

Slatni Pjasaci - okolní krajina

Přímořské letovisko Slatni Pjasaci je jako stvořené pro všechny věkové kategorie. V nabídce ubytování najdete jak pohodlné hotely tak i komfortní vily, bungalovy nebo kemp.
Ve Zlatých píscích najdete i mnoho výborných restaurací, barů i kaváren, které nabízejí tradiční národní i mezinárodní kuchyni. Za návštěvu stojí například podniky Golden Dreams, Starata Kašta, Birena Kašta nebo The Kingdom.

Pokud byste chtěli strávit příjemný romantický večer, můžete zajít do některé z restaurací přímo u pláže a vychutnat si vynikající bulharské víno a rybí speciality. Určitě byste také měli ochutnat místní tradiční speciality. Například pokrmy škembe čorba (polévka z telecího, vepřového a jehněčího masa, pepře, česneku a octa), známý šopský salát, tarator (studená polévka z jogurtu, čerstvé okurky, vlašských ořechů a okořeněná pepřem a koprem), nebo slanou banicu (sýrem plněné listové těsto).

Zlaté písky jsou proslulé divokým nočním životem. Nachází se zde mnoho barů, kasín a nočních klubů, jako například Bonkers, Papaya, Roxy Disco nebo Arrogance Music Factory. Exotická atmosféra, výtečné nápoje, párty pod širým nebem nebo luxusní bary s pianem - každý si zde určitě najde to své.

Nedaleko střediska se nachází prázdninový klub Riviera. Ten leží přímo v jedinečném národním parku se stoletými stromy a v sousedství nádherné pláže. Dříve sloužila Riviera jako rezidence vlády, dnes je zde hostům k dispozici více než 500 pokojů a apartmánů, 1000 lůžek v pěti hotelech různých kategorií. Riviera se stala vyhledávaným místem pro kongresový cestovní ruch, které nabízí také moderní balneologické procedury i nejrůznější sportovní aktivity. Klid a nabízený komfort tohoto hotelového resortu se perfektně hodí pro rodinnou dovolenou.

Národní park se rozkládá na ploše o velikosti 1320 hektarů. Je domovem mnoha chráněných druhů rostlin a zvířat. Místní les, který je chráněný od roku 1943, se výborně hodí pro turistiku. Je zde vyznačeno celkem pět turistických tras, které jsou vhodné i pro méně zdatné návštěvník. Nejvyšší bod parku se nachází ve výšce 276 metrů.

Jednu hodinu pěšky od Zlatých písků stojí klášter Aladza, který pochází ze 14. století a je vytesán do skály. Další zajímavostí jsou nástěnné malby z 12. až 14. století. Klášter je pod památkovou ochranou. Navštívit můžete i malé muzeum, které pomocí obrázků a modelů představuje historii tohoto neobyčejného kláštera.

Geografie: 

Místo

Zlaté Písky 43° 17' 5.9712" N, 28° 2' 44.358" E
Location

Bulharsko na Facebooku