Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Žeravna

Bulharská vesnička Žeravna s domky
Autor: westher

Vesnička Žeravna se nachází na východě Bulharska, na krásném jižním svahu balkánských hor v oblasti Sliven. Obec se nachází 15 km jižně od místa Kotel, asi 340 kilometrů východně od bulharského hlavního města Sofie a 120 km západně od přístavního města Burgas na pobřeží Černého moře.

Její staré domy se staly díky své unikátní architektuře památkově chráněné (architektonickou rezervací), a bulharským spolkem pro cestovní ruch byly zapsány na seznam 100 národních turistických míst v zemi. Prostorné dřevěné domy obklopené kamennými zídkami a ozdobené těžkými branami byly postaveny v 17. a 18. století.

V obci si určitě povšimnete úzkých dlážděných uliček, mnoha fontán, i příkladů jemných řezbářských prací, obzvláště v domě Sava Filareta nebo v domě Rusi Čorbadašiho. Také dům slavného spisovatele Jordana Jovkova přímo vyzývá k návštěvě.

Zatímco starší domy byly stavěny zcela ze dřeva, v pozdějších letech se začala přízemí stavět z kamenů. Interiéry jsou bohatě zdobeny barvami a drobnými uměleckými předměty, které odrážejí hrdost Bulharů na své domovy a na místa, které zaujímají v jejich životě.

V blízkosti vesničky zurčí bezpočet pramenů, z nichž většina vyvěrá v místních kašnách. 172 místních domů bylo prohlášeno za kulturní památky, 150 objektů v obci byly zrekonstruováno, včetně kostela svatého Mikuláše, který byl postaven v roce 1834. Je v něm umístěna velká výstava ikon, kamenných soch a církevních předmětů.

Jak dokládá nález mincí, sahá osídlení tohoto místa až do období 2. a 3. století, kdy se zde usadili Thrákové. Žeravna patřila jak k První bulharské říši, tak i ke Druhé bulharské říši, kdy ležela na křižovatce dvou významných obchodních cest.

V jejím bezprostředním okolí se nacházejí pozůstatky pravoslavných klášterů z 12., 13. a 14. století, které byly bohužel zničeny během osmanské nadvlády. Obec si v této době užívala výsadní postavení jako "svobodného města", které vysvětluje zachování její etnické a náboženské homogenity a vznik prosperity.

V 17. století se obec vyvinula do významného obchodního a kulturního centra s několika tisíci obyvateli, s hlavní silnicí a mnoha obchody. Hlavní obživou obyvatel se stal kromě mnoha řemesel chov ovcí.

Rodný dům významného bulharského spisovatele Jordana Jovkova (1880 - 1937) je umístěn na náměstí "Goljamo Bardo". Jovkov v něm žil až do věku 13 let, než se jeho rodina přestěhovala do Dobrudži. V roce 1957 byl dům přeměněn na muzeum a v roce 1978 byl prohlášen za kulturní památku. Jsou zde vystaveny dokumenty, rukopisy i fotografie o životě a díle tohoto spisovatele.

Dům je skromnou jednopatrovou budovou, která se skládá ze dvou místností a malé vstupní haly. Jeden pokoj je věrným obrazem typického obýváku z tehdejšího období, s nábytkem, nádobím a ložnicí.

Ve vnitřním dvoře se nachází památník, na kterém Jovkov sedí na židli a je ponořen v myšlenkách. Psal pro děti i pro dospělé, a jeho knihy byly přeloženy do více než 20 jazyků. Mezi jeho nejznámější díla patří "Balkánské legendy", "Noci v hostinci Antimovski nebo dramata "Albena" a "Borjana".

Ve školní budově, která byla postavena v roce 1867, sídlí Galerie výtvarného umění, jejíž prezentace se skládá z více než 450 děl místních a zahraničních umělců. Výstavy zde každoročně pořádá mnoho umělců, nebo zde můžete vidět národopisné expozice z muzeí v celé zemi.

Ubytování v Žeravně navazuje na ducha a architektonický styl obce. Tady nenajdete opravdu žádný hotel s moderní architekturou. Penziony jsou umístěné ve zrestaurovaných budovách z doby národního obrození, které poskytují atmosféru typickou pro tehdejší dobu.

Šeravna - jeden z domů
Autor: westher
Geografie: 

Místo

Žeravna 42° 49' 58.9512" N, 26° 27' 32.5224" E
Location

Bulharsko na Facebooku