Jste zde

Domů » Varna

Varna

Varna, největší město na bulharském pobřeží Černého moře a třetí největší město v Bulharsku, byla již ve starověku významným přístavem a obchodním centrem. Toto postavení si město udrženo až dodnes.

Již více než století tu fungují mořské lázně a Varna je taktéž důležitým námořním městem Bulharska. Může se směle měřit, pokud jde o kulturní a historické památky, kostely, muzea a umělecké galerie, i s takovými městy, jako je Sofia nebo Plovdiv.

Náměstí Nezávislosti, na němž najdete mimo jiné i novou budovu opery a starou zvonici, je ideálním výchozím bodem pro procházky i k jiným historickým památkám města. Jako například k římským hradbám, římským lázním nebo k horkým pramenům.
Pokud projdete okolními uličkami, dojdete do přístavu s ohromující kulisou jeřábů na přístavních hrázích a loděmi u nábřeží.

Podél pobřežního pásu se rozšiřuje Mořská zahrada, která připomíná zahrady ve Vídni u barokních paláců Schönbrunn a Belvedere, a kde vás uvítá skutečné moře květin.
V krásném parku je také mořské a vlastivědné muzeum, akvárium a planetárium, ZOO a delfinárium. Amfiteátr v parku je pravidelně dějištěm Mezinárodního festivalu baletu v rámci každoročního hudebního festivalu "Letní Varna" s operou, tancem, jazzem a folklórem.

Geografie: 

Bulharsko na Facebooku