Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Trjavna, 1. část

Bulharská obec Trjavna s kostelem
Autor: donald judge

Trjavna (bulharsky Трявна) je bulharské městečko s přibližně 10 tisíci obyvateli, které se nachází v blízkosti měst Veliko Tarnovo a Gabrovo, v nadmořské výšce 440 metrů.

Městečko je jednou z bulharských osad, které si dosud zachovalo národní duch a typický život Bulharů. Rozkládá se na severních svazích balkánských hor, podél místní řeky. Díky silniční a železniční síti je spojeno s celou zemí. Od měst Sofie a Varna je vzdálené asi 240 km a od Burgasu 210 km.

Dříve bylo centrem textilního průmyslu, ale dnes je stále více a více závislé na cestovním ruchu. Místní umělecká škola je jednou z nejznámějších a nejstarších uměleckých škol v celém Bulharsku.

Balkánské hory obklopují město jako věnec, a návštěvníkům nabízejí kromě čerstvého horského vzduchu také původní borové lesy, zelené louky a průzračnou vodu. Klima je zde mírné a je tak ieální pro léčbu a rehabilitaci lidí s plicními a srdečními chorobami.

Celé město vyzařuje atmosféru národního obrození. Procházkami úzkými uličkami nelze určitě poznat všechno, ale určitě si povšimnete bohatých řezbářských vzorů, každý dům je tu jimi vyzdoben jak uvnitř, tak i zvenčí.

Kromě zajímavých výstav pořádaných v domech, kde v minulosti žili hlavní představitelé národní obrody, jako Angel Kančev nebo básníci Petko a Penčo Slavejkovi, můžete navštívit také Daskalovův dům z roku 1804, který byl přeměněn na národopisné muzeum.

Osobitý styl trjavenské školy 19. století je možné vystopovat i v Muzeu malby ikon a dřevořezbářství.

Kulturní a historické výzkumy dokazují, že osada existovala již v době Thráků a Římanů, jiné historické prameny zase dokládají, že město bylo založeno až ve 12. století. V dalším dokumentu se zase píše o založení města roku 1565.

Během období osmanské nadvlády střežili obyvatelé horské průsmyky a zajistili si tak některé výsady (děrvendži), což je důvod, proč osada měla jen čistě bulharskou populaci. Byla tak vytvořena mistrovská díla zejména v oblasti architektury, řezbářství a malířství ikon.

V době bulharského obrození získalo město svůj specifický vzhled, ale v harmonii s přírodou. V typických trjavenských domech má přízemí nepravidelný tvar, který je tak vhodný pro malé obchody a dílny.

V horních patrech vyčnívají arkýře, které jsou podepřeny vyřezávanými dřevěnými trámy. Střechy jsou pokryty deskami z opracovaných kamenů, z materiálu, který dobře zapadá do horské krajiny.
Stará městská čtvrť Trjavny je dnes architektonickou rezervací.

Symbolem města je dochovaný celek z hodinové věže, postavené v roce 1844, a most na náměstí Kapitan Djado Nikola. K tomu ale také patří budova staré Trjavenské školy, jedné z prvních veřejných škol v Bulharsku. Tam se nachází i sbírka středověkých hodin a stálá expozice světoznámého malíře Dimitara Kazakova. Část jeho práce je vystavena v Paříži a Bostonu.

Ve městě můžete navštívit rodný dům prvního bulharského chemika, profesora Nikolova Raikova. V budově se nachází také národopisná expozice. Zajímavý je muzejní dům Petka a Penča Slavejkova, ve kterém je výstava básní obou autorů, otce a syna. Syn Penčo Slavejkov byl dokonce nominován na Nobelovu cenu za poezii.

Geografie: 

Místo

Trjavna 42° 52' 0.804" N, 25° 29' 33.2628" E
Location

Bulharsko na Facebooku