Jste zde

Domů » Svatý Vlas

Svatý Vlas

Letovisko Svatý Vlas

Prázdninové letovisko Svatý Vlas (Sveti Vlas) se nachází severně od Burgasu, mezi Slunečným pobřežím a letoviskem Elenite. Je to přímořské letovisko u přechodu jižního balkánského pohoří do Černého moře.

Místo má zvláštní mikroklima s průměrnými letními teplotami 26°C a nejméně 90 slunečných dnů v průběhu sezóny.
Unikátní kombinace moře a horského vzduchu určuje zvláštní klima této prázdninové oblasti. Díky němu je toto místo vhodné pro léčbu celé řady onemocnění po celý rok.

10 km od Svetiho Vlasu se nachází stará rybářská vesnice Nessebar. Hlavní město regionu, Burgas, je vzdálené 40 km. Mezi městy ale jezdí pravidelná autobusová linka.
Středisko má 1 000 metrů dlouhou pláž, která se mírně svažuje do moře a je obklopená hotely, penziony, restauracemi, obchody a parky.

Podle historických údajů bylo toto místo založeno ve druhém století Thráky a bylo pojmenováno jako Larissa. Je tedy jednou z nejstarších vesnic v nessebarské oblasti.
V 14. století byla obec přejmenována podle světce Sveti Vlas (svatý Blažej), což byl ochránce obchodníků a léčitelů. Na jeho počest zde vznikl také klášter, celkem v okolí byly postaveny čtyři kláštery.

Během osmanské nadvlády nesla obec i jméno Manastir (Klášter). Ve státních registrech Bulharského knížectví, po sjednocení s východní Rumélií, bylo místo vedeno od roku 1886 pod oficiálním jménem Sveti Vlas.

Geografie: 

Místo

Pláž v letovisku Svatý Vlas 42° 42' 31.1184" N, 27° 45' 37.2636" E
Location

Bulharsko na Facebooku