Jste zde

Domů » Sozopol

Sozopol

Sozopol, Bulharsko

V zátoce u Černého moře, směrem na jih od letoviska Burgas, se nachází městečko Sozopol. Místo bylo založeno osadníky z antického Řecka, dříve neslo název "Apollonia Pontica" podle Apollóna, boha světla a moudrosti. Dnes zde najdete staré rybářské domky, typické pro jižní pobřežní oblasti spolu s domy ve stylu doby bulharského obrození.

Město se nachází na ostrohu na skalnatém pobřeží a je jen o něco málo menší než Nesebar. Sozopol, to jsou úzké uličky neobvyklého šarmu, staré domy s nádechem romantiky, zajímavé především pro básníky a malíře. Díky malé chráněné zátoce na jedné straně poloostrova vděčí také své přezdívce "Město spásy".

Obec je rozdělena na starou a novou část, dělicí čáru tvoří velmi krásný park se starými stromy. V jeho blízkosti najdete archeologické muzeum s bohatou sbírkou řeckých a římských amfor. Také návštěva kostela Sveta Bogorodica (Svaté Matky Boží) stojí za to, a to zejména díky jeho cenným ikonám a zdobeným dřevěným sochám. Od skalnatého výběžku je nádherný výhled na ostrov Sveti Ivan s jeho majákem a na zalesněné vrcholky horského hřebene Strandša. Každý rok v září se v Sozopolu koná setkání místních umělců v rámci kulturního festivalu "Apollonia".

Ubytování nabízejí malé hostince, soukromě pronajímané pokoje ve starých domech nebo velké prázdninové vily v nové části. Městečko má dvě krásné písečné pláže a na jih od něj se v malých zátokách rozprostírají klidnější menší pláže. Jsou zde i skvělá místa pro milovníky kempování.

Sozopol, Bulharsko
Geografie: 

Bulharsko na Facebooku