Jste zde

Domů » Nesebar

Slunečné pobřeží - lidé a země

Slunečné pobřeží s městem Nesebar

Již staří Římané dovedli ocenit pobřeží Černého moře v Bulharsku - teplé prameny, jemné písečné pláže a příjemné podnebí. Sluneční pobřeží nabízí na poměrně malém prostoru vše, co k ideální dovolené potřebujete. V okolí navíc najdete spoustu míst, která stojí za to navštívit.

Například ostrovní město Nesebar, které se rozprostírá na skále a úzké pevninské šíji. Ve starověku v něm obdělávali pole zemědělci. Dnes bloumají půvabnými uličkami kolem zbytků starověkého opevnění turisté. Pro Nesebar jsou charakteristické byzantské kostely a typické bulharské domky z 19. století, jejichž přízemí je postaveno z kamene a vrchní patro ze dřeva.

Bulhaři vítají návštěvníky srdečně a s velkou pohostinností, neboť již několik staletí poskytují ubytování lidem, kteří cestují ze západu na východ. Díky poloze mezi Evropou a Asií do Bulharska po staletí přicházelo mnoho národů: Řekové, Římané, Byzantinci, Turci anebo Rusové. Ti všichni v zemi byli a zanechali v ní po sobě stopy.

Místní obyvatelé si čím dál častěji uvědomují vlastní identitu, která se odráží především v klášterech – v těch se jedinečným způsobem snoubí příroda s kulturou, historií a náboženstvím. Bulhaři jsou hrdí také na cyrilici, která posloužila jako vzor všem slovanským písmům. Starobulharské písemnictví a literaturu založili v 9. století bratři Konstantin a Metoděj.

Část Slunečného pobřeží

Bulharsko na Facebooku