Jste zde

Domů » Sinemorec

Sinemorec

Sinemorec - nedaleká pláž

Sinemorec je vesnice na pobřeží Černého moře v Bulharsku, která se nachází na samém jihovýchodě země u hranic s Tureckem. 6 km severním směrem se nachází turistické letovisko Achtopol, 11 km jižním směrem vesnice Rezovo.

Prvními důkazy o osídlení jsou fragmenty keramických nádob z 5. až 4. století př.n.l., které byly nalezeny na jih od obce, u ústí řeky Potamja, stejně jako kotva plášť jedné staré lodi. Obec jinak byla poprvé zmíněna v osmanském dokumentu z roku 1496. Od roku 1963 je oficiálně přímořským letoviskem.
Místní zajímavosti je ikona svatého Modesta v kostele St. Georgi.

Návštěvníky láká především panenská příroda a krásné pláže. V bezprostřední blízkosti obce se nachází přírodní park Strandža, který v horkých letních dnech poskytuje příjemné osvěžení. Také zde najdete mnoho pěších stezek k různým historickým a přírodním zajímavostem.
V místě samotném jsou dvě pláže – Butamjata a pláž u ústí řeky Veleka. V bezprostřední blízkosti se rozprostírá také jedna z nejmalebnějších pláží na bulharském černomořském pobřeží, Silistar.

Milovníci vodních sportů si mohou pronajmout vodní skútr nebo si vyzkoušet jízdu na banánu. Milovníci přírody si zase mohou zajezdit na koni nebo poníkovi či si udělat výlet lodí po řece Veleka. Sinemorec je také výchozím bodem pro cyklostezky po okolí.
Vesnice Gramatikovo, Kosti, Balgari a Mladeško úspěšně provozují tzv. venkovskou turistiku. Na ryby bohatá Veleka zase přitahuje mnoho rybářů. V ústí řeky můžete vylovit jak sladkovodní tak i mořské ryby.

Okolní vesnice si dosud zachovaly své staleté tradice, které s hrdostí prezentují svým návštěvníkům. K nim patří také světově proslulá tradice "ohnivého tance", což je rituální tanec na žhavém uhlí, který následuje po 21. květnu, svátku svatého Konstantina a Eleny. Ale i během letních měsíců se zejména pro turisty pořádají tyto rituály.

Přestože je Sinemorec jen malá vesnice, nabízí různé možnosti k ubytování - luxusní hotelová zařízení, malé hotýlky i penziony. Co se týče stravování, místní restaurace nabízejí především mořské ryby a tradiční bulharskou kuchyni.
Místo jinak nabízí i všechno ostatní pro ty návštěvníky, kteří si chtějí odpočinout od městského shonu: Divokou přírodu, krásné a čisté pláže, klid a ticho.

Geografie: 

Místo

Sinemorec 42° 3' 38.8224" N, 27° 58' 38.856" E
Location

Bulharsko na Facebooku